09-20 december 2013, Apenkooi
Als het einde van het jaar nadert bouwt de oudste jongensgroep altijd een mooie Apenkooi op waar dan iedereen heerlijk de aap mee kan uithangen. En wat een geluk, dit jaar bleef de kooi zelfs twee weken staan. Dat betekende extra veel klimmen, springen, rennen en hangen. Oh, wat erg...!!! Nee hoor. We hebben niemand horen klagen...

Ook een mooie gelegenheid om wat (groeps)foto's te maken. Helaas was niet iedereen aanwezig, maar dat mag de pret niet drukken. Het leverde toch mooie foto's op, welke te bekijken zijn via Skydrive: Groepsfoto's en Diversen.

Nu is het Kerstvakantie, lekker even niet naar school, maar ook niet naar Jong Nederland;-(
Jong Nederland America wenst iedereen ontzettend fijne feestdagen; lekker eten met Kerst, gezellig samen kijken naar het vuurwerk en heerlijke oliebollen eten in het nieuwe jaar. Het allerbeste gewenst allemaal in 2014!!!


30 november 2013, Sinterklaas in Blokhut s Thos (jongste groepen)
Op zaterdagmiddag 30 november 2013 kwam de goedheiligman naar Blokhut s Thos. En maar goed ook, want De Snoepertjes en De Meidenbende zaten er erg op te wachten. Luisterpiet had van alles over de kinderen gehoord en hij had dit allemaal doorverteld aan De Sint. Die wilde er wel meer van weten natuurlijk. Het was de Sint wel duidelijk dat er eigenlijk alleen maar lieve kinderen zijn bij Jong Nederland in America.

Naast de verhaaltjes en vele moppen werd er ook flink gezongen voor en met De Sint. Helaas kon de Sint niet heel erg lang blijven, want hij moest ook nog naar andere kinderen, maar het was wel gezellig (zeker ook met die gekke pieten er bij enzo...) en leuk natuurlijk. Dat blijkt ook uit de foto's die genomen zijn. Bekijk die foto's maar eens via Skydrive.
Ook werd er gefilmd deze middag. Een compilatie hiervan kun je via Youtube bekijken.


29 november 2013, Sinterklaas in Blokhut s Thos (oudste groepen)
Gelukkig had Sinterklaas de leden van Jong Nederland America ook dit jaar weer niet vergeten. Op vrijdagavond 29 novemeber 2013 bracht hij namelijk een bezoekje aan Blokhut s Thos, speciaal voor de oudste groepen die wat langer op mogen blijven. De Sint had van alles in zijn grote boek staan waar hij hier en daar wel om wat opheldering vroeg.

Uiteraard werd het een gezellige avond met leuke verhaaltjes, veel pepernoten en surprises. Daarvan zijn ook foto's gemaakt natuurlijk (niet voor de jongere kinderen!).
Bekijk het fotoalbum via Skydrive.


Maandag 11 november, Uitslag lampionwedstrijd Sint Maarten
Op 11 november werd Sint Maarten herdacht in America. En net als andere jaren hadden vele kinderen uit America prachtige lampions gemaakt om daarmee langs de deuren te gaan en om uiteraard mee te doen aan de lampionnenwedstrijd bij de blokhut van Jong Nederland in America. De deskundige jury, Jeugdprins Luc Peeters en Meester Sjoerd Wijnhoven, had het er dan ook dit jaar erg moeilijk mee om de allermooiste er uit te kiezen, want niet iedereen kan winnen natuurlijk. Op de foto staan de prijswinnaars van dit jaar. Via Skydrive kun je trouwens nog meer fotos vinden van Sint Maarten. Hieronder de uitslag in de vier leeftijdscategorien:

Groep 1 + 2     Groep 5 + 6  
1e prijs: Saar Pouwels Vlinder   1e prijs: Bjorn van Lipzig UFO
2e prijs: Jens Logtens Piraat   2e prijs: Jonna Derix Vogel
3e prijs: Stan Derix Draak   3e prijs: Lynn Schurink Cupcake

Groep 3 + 4
   
Groep 7 + 8
 
1e prijs: Janne v.d. Heijden Schaap   1e prijs: Kris Janssen Sneeuwpop
2e prijs: Jay Mikkers Aap   2e prijs: Martijn Schleibach 60 jaar JNA
3e prijs: Jelle Kersten Vis   3e prijs: Gaby Versleijen Spookhoepel

Allen van harte gefeliciteerd met jullie prijs. En iedereen super bedankt voor het meedoen.
Tot volgend jaar!


Maandag 11 november, Sint Maarten
Ook in ons jubileumjaar organiseert Jong Nederland America weer het jaarlijkse Sint Maartenfeest met fakkelwedstrijd
voor alle kinderen uit America. Bij dit feest hoort natuurlijk ook de optocht naar de troshoop waar het traditionele Sint Maartenspel wordt opgevoerd en het vuur wordt ontstoken onder het genot van een heerlijk kommetje erwtensoep.
Iedereen is welkom!

Het Programma:
17.30 t/m 18.15  Rondgang langs de deuren
18.15                 Fakkelwedstrijd voor de kids bij Blokhut s Thos
Daarna               Fakkeltocht vanaf Blokhut s Thos
Aansluitend        Sint Maartenspel en het ontsteken van het Sint Maartensvuur

Locatie vuur:
Slikweg


Zaterdag 19 oktober, JNA/IKL Snoeidag in De Schaak
In 2012 is er een beginnetje gemaakt met het snoeien van het heideveld nabij de Slikweg in De Schadijkse Bossen. Op zaterdag 19 oktober gingen 36 jeugdleden en 10 vrijwilligers van Jong Nederland America verder met deze klus.De boswachters van Staatsbosbeheer zijn weer zeer tevreden met de werkzaamheden die de Jong Nederlanders verricht hebben op het heideveld. De laatste jaren waren er namelijk heel wat berken- en dennenbomen aan het groeien waardoor het heidegebied daar dreigt te verdwijnen. Ook de Amerikaanse Vogelkers rukt hier op en dit mag natuurlijk niet gebeuren. En van de wandelpaadje was bijna helemaal dichtgegroeid. Dit is nu weer helemaal toegankelijk gemaakt.

Ook dit jaar gingen deze werkzaamheden weer onder deskundige begeleiding van een medewerker van de Stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg). Jos Ramaekers legde alles duidelijk uit, want veiligheid staat boven alles natuurlijk. En nadat er groepjes gemaakt waren ging iedereen meteen aan de slag met hand- en beugelzagen en snoeischaren. Vol enthousiasme ging men te werk. Een groot aantal leden hebben al eens eerder mee gedaan met snoeiwerkzaamheden en dat kon je ook wel zien. De andere hadden t al snel genoeg door. Ruig man, hoorde je ze al snel genoeg roepen.

Na drie uurtjes hard werken waren bomen en struikjes op een gebied van zon 30 are om. Het snoeiafval werd allemaal netjes opgestapeld in zogenaamde schuthopen, ook wel dierenhotels genoemd. Het heidegebied is hier erg mee geholpen, de dieren in De Schaak trouwens ook, want zij kunnen hier heel goed nestjes in bouwen of in schuilen voor roofdieren. Dat verdiende wel een heerlijke kop chocomel met slagroom en een broodje frikandel uiteraard. En als dank kreeg iedereen ook nog eens een zakje chips mee naar huis. Iedereen was dus tevreden. Fotos van deze actieve en leuke dag zijn te bekijken en te downloaden op Skydrive.
 

Zondag 6 oktober, Wat een Jubileumdag
Het begon allemaal met een Grote Vossenjacht in het centrum van America. Maar liefst 14 vossen hadden zich op verschillende locaties verstopt in het dorp. Zo zat er bijvoorbeeld een verstrooide bakker bij Bakkerij Ummenthun. Als de kinderen m konden vangen dan mochten zij cakejes gaan versieren, achter in de patisserie. Had men het konijn gevonden op het Turfstkersplein, dan mocht men een zo hoog mogelijke toren bouwen van Jengablokken. Erg leuk allemaal. Op het einde van de middag werd de Grote Vossenjacht afgesloten met een ballonnenwedstrijd. Iedereen had zn naam ingevuld op het ballonkaartje. Nu is het afwachten welke ballon het verste weg zal vliegen. Over een paar weken zullen we de uitslag hiervan bekend gaan maken. Spannend. Foto's van de Grote Vossenjacht zijn te bekijken via het fotoalbum op Skydrive.

Om 18.15 uur verzamelden de leden Jong Nederland America zich bij Blokhut s Thos, want daar stond fotograaf Hans Seweuster klaar om een grote groepsfoto te maken. Na een mooi woordje van voorzitster Els de Groot-Klomp en het uitreiken van een leuk cadeautje aan de leden en leiders van de club ging de receptie van start. Vele handjes werden gedrukt, de felicitaties voor het 60-jarig jubileum waren hartverwarmend. Een renie van oud leden ontstond vanzelf en met name in de tentoonstellingsruimte werden vele verhalen van vroeger weer opgehaald. In de tot feestzaal omgetoverde sportruimte van de blokhut ging het feestje vervolgens verder. DJ Gurde en Elvis imitator Clint Reijnders wisten voor een geweldig sfeertje te zorgen tijdens de aansluitende feestavond. De avond vloog voorbij. Nu kunnen we weer uitkijken naar het volgende jubileum dat de jeugdvereniging wil bereiken. Foto's van dit Jubileumfeest zijn te bekijken via het fotoalbum op Skydrive

Jong Nederland America wil bij deze iedereen hartelijk danken
voor de vele felicitatie die zij in ontvangst mocht nemen.


Zaterdag 5 oktober, Jubileumdag 60 jaar JNA
Klik om deze afbeelding beter te bekijken...In 1953 begonnen met de Verkenners (jongens) onder de naam Sint Jozefsgilde en vanaf 1971 samengegaan met de Wandelvereniging (meisjes), bestaat Jong Nederland America dit jaar 60 jaar. Dus tijd voor een feestje.

Grote Vossenjacht
De Jubileumdag, zaterdag 5 oktober, beginnen we in het dorp met een Grote Vossenjacht voor alle kinderen (vanaf 5 jaar) van America. Wie vindt alle Vossen en kan alle opdrachten goed uitvoeren? Inschrijven vanaf 12.30 uur bij de kiosk op het kerkplein. De prijsuitreiking zal rond 15.45 uur zijn. Deze middag is uiteraard gratis.

Receptie/Renie/Feestavond
Klik om deze afbeelding beter te bekijken...Om 19.30 uur zal de receptie plaatsvinden in de feestelijk versierde Blokhut s Thos. Daar is ook een ruimte ingericht met relikwien uit het verleden. Een ideale gelegenheid voor een renie dus. Vanaf 21.00 uur gaan de voetjes van de vloer, want DJ Gurde en een speciale topartiest uit de regio zullen voor een gezellige feestavond gaan zorgen. Daar wil jij toch ook bij zijn?

Relikwien
Heeft u nog oude foto of dias, een oud tenue, vaantjes, lidmaatschapskaart of andere leuke aandenkens van uw tijd bij Jong Nederland America, neem dan contact op met Marco Hesp, 06-51554717. Wij zijn hier zeer genteresseerd in. Alvast bedankt en tot ziens, tot zaterdag 5 oktober!18 augustus, Door de jaren heen in Dorpszeskamp van America
De 6e editie van De Grote Dorpszeskamp in America heeft een nieuwe winnaar opgeleverd. De Ontspoorden, een team van Caf Station America, was er op gebrand de Station America Wisselbeker mee naar hun stamkroeg te brengen. Met een half puntje verschil op de nummer twee lukte dit dus maar net.

Nadat vijf keer de Zeskampwisselbeker naar team Half Um van de familie Sikes was gegaan werd het eens tijd voor een ander plekkie van deze beker, bedachten ze zich zo op zaterdagavond in het station. Stationchef Frank had deze droom al vaker voorbij zien komen, maar tot op heden was t nog niet gelukt. Er zou een goed team op moeten staan vanuit zijn caf, maar wie zouden dit klusje toch moeten klaren. Jos Klomp, Ger Wijnands, Jimmy van Ninhuijs, Peter Sanders, Ivon Frissen en Jenny Geomini beloofden t Frank te gaan regelen. Zo gezegd, zo gedaan.

De zondag begon met het presenteren van de team met hun zelfgemaakte jokers. De deskundige jury kon dus al meteen aan de slag, maar het echte werk moest dus nog gaan beginnen. Want zes Zeskampspellen en een Rode Draad Spel, in het thema van dit jubileumjaar Door de jaren heen, lagen te wachten op de deelnemers, namelijk: De Prehistorie, De Romeinse Tijd, De Middeleeuwen, De Gouden Eeuw, Het Wilde Westen, Wereldoorlog I en II en De Flower Power.

Op zaterdag hadden alle kinderen van America al voor het nodige spetterwerk gezorgd met deze spellen, dus dat beloofde ook veel spektakel voor de zondag bij blokhut s Thos van Jong Nederland America.

Alle deelnemers deden hun uiterste best op sportief gebied. Met spelelementen als kracht, snelheid, slimmigheid, souplesse, inzicht, moed, inzet, tactiek, techniek en creativiteit kon men strijden om mooie prijzen, maar vooral dus ook om de eer. De coaches van de teams hadden het dan ook niet makkelijk om de beste teamopstelling te maken en om de juiste tactiek te kiezen. Uiteindelijk wisten De Ontspoorden dus te winnen. Een geweldige prestatie. Proficiat! Over twee jaar zullen zij hun Wisselbeker weer ter beschikking moeten stellen aan de organisatie en zullen zij uitgedaagd gaan worden tijdens een nieuwe Grote Dorpszeskamp van America.

Hieronder de volledige uitslag:
1. De Ontspoorden
2. VC Altied Dorst
3. Beauty's & the Nerds
4. Team Amerika
5. Half Um
6. OJC Cartouche
7. FC De Kampioenen
8. The Six Floating Turtles

Fotos van de Jeugd- en Grote Dorpszeskamp zijn te bekijken en te downloaden via de fotopagina.


17 augustus, Spetterende Jeugdzeskamp in America
Op zaterdag 17 augustus vond de Jeugdzeskamp van America plaats bij Blokhut s Thos. En dat was mij toch een ruige middag daar bij Jong Nederland America. Met de zes kei vette zeskampspellen en het rode draad spel (zoals dat hoort bij een echte zeskamp) gingen we Door de jaren heen, het thema van dit jaar. De spellen die klaar stonden waren, namelijk: De Prehistorie, De Romeinse Tijd, De Middeleeuwen, De Gouden Eeuw, Het Wilde Westen, Wereldoorlog I en II en De Flower Power.

Nadat er gemengde en eerlijke groepjes gemaakt waren gingen we van start. Het ging er meteen serieus tegenaan. En zo hoort dat ook natuurlijk. Iedereen wilde natuurlijk wel winnen. Gelukkig is het meedoen belangrijker bij Jong Nederland, dus iedereen kreeg een kans. De spellen waren soms moeilijk, soms makkelijk, maar zeker iedere keer leuk. Ook was er af en toe een pauze om uit te rusten en om iets lekkers te eten en te drinken. Toen iedereen alle spellen had gedaan ging de jury snel alle punten bij elkaar optellen. Team 5 wist te winnen, dat was het team van Puck, Ilse, Kristel, Roy, Jessica, Mieke, Rachel, Chantal en Joris. Proficiat hiermee. Maar eigenlijk een proficiat aan iedereen, want jullie waren eigenlijk allemaal even goed. Als beloning had de organisatie lekkere ijsjes geregeld. Maar dat was nog niet alles, want omdat JNA dit jaar haar 60-jarig jubileum viert kreeg iedereen ook nog een leuk JNA-poppetje mee met een klip en een klokje er in, erg leuk voor op het nachtkastje. Een leuk aandenken aan deze leuke dag. Foto's van deze dag kun je bekijken en downloaden via de fotopagina.


12 augustus, Foto's en Filmpjes
Het Jubileumkamp 2013 zit er nu alweer twee op. En jullie hebben al het een en ander kunnen bekijken via deze site. De foto's die je hebt kunnen zien zijn maar een deel van alle foto's die gemaakt zijn. Op dit moment verzamelen we alle foto's van de leiders. Misschien dat jij zelf ook leuke foto's en filmpjes hebt gemaakt met jouw camera/gsm. Dan vragen we je deze door te sturen via www.wetransfer.com naar webmaster@jnamerica.nl. Wij willen die namelijk erg graag verzamelen en hier uiteindelijk een foto/film DVD van maken. Indien je materiaal aanlevert, dan krijg je uiteindelijk ook het eindresultaat natuurlijk gratis. Alle andere genteresseerde kunnen een berichtje sturen aan webmaster@jnamerica.nl en dit dan aangeven. Zojuist zijn er trouwens ook twee filmpje gepost op YouTube, bekijk deze via de fotopagina.
 


10 augustus, Kamp Diemelsee, we zijn terug
Het is voorbij, het grote Jubileumkamp 2013. Wat hadden wij een leuk kamp...!!!
Nu nog een update van de laatste twee dagen.

Vrijdag 9 augustus was ons dagje Willingen, een groot toeristisch stadje, zo'n 16 kilometer vanaf ons kampterrein. In Willingen waren namelijk heel veel ruige activiteiten te doen voor ons, zoals zomerrodelen, karten, klimmen en abseilen en/of naar een dierentuin. Ook is het Outdoorterrein van Huib Ras daar gevestigd. Daar hebben bijna alle groepen wel een stoer programma gehad. Buschauffeur Maurice was speciaal voor ons een dagje eerder naar Heringhausen gekomen om ons op en neer te brengen. Traditioneel sloten wij de laatste kampavond af met De Bonte Ring met aansluitend de grote barbecue. Tijdens De Bonte Ring kijken we altijd even terug op de afgelopen week. Wat ging er allemaal goed en wat ging er nu allemaal mis. Onbeantwoorde vragen worden dan nog even aan de orde gesteld en sommige moeten wellicht nog ergens verantwoording voor afleggen. Alles kan tijdens De Bonte Ring.

En na het kampvuur van de vrijdag brak op zaterdagmorgen de laatste dag aan. De dag van het opruimen, inpakken en naar huis gaan. Het was zo'n drukke week geweest dat besloten werd iedereen een half uurtje langer in bed te laten liggen. Niet op 07.30 maar om 08.00 uur er uit de veren. En op de laatste dag ook geen ochtendspel, nee gewoon lekker aansluiten aan het lunchbuffet dat de leiders die ochtend al voor hun gesmeerd had. Hoe luxe kamp kun je hebben...
Iedereen werkte even hard mee om de boel netjes op te ruimen, maar een extra applaus voor de heren van The Dead Rabbits, Rambo's en Pink Ladies. Die hielpen de leiding erg goed mee met het zware werk dat verzet moest worden. Chapeau! Nadat alles was ingeladen in de bus en op de aanhangwagens werd 't kamp afgesloten met het "strijken" van de vlag. We zouden Heringhausen aan de Diemelsee gaan verlaten. Maurice, de buschauffeur van Munckhof Reizen, stond al netjes te wachten op ons en bracht iedereen weer netjes naar America. Onderweg werd de uitslag van de Inspectie nog medegedeeld. De Meidebende scoorden gemiddeld het hoogste, zij mochten dan ook als eerste iets uitzoeken uit de bak met lekkers. Daarna sloten de ogen van de meeste toch wel even. Dromend over de afgelopen week.

Bij de blokhut stonden de papa's en de mama's natuurlijk hun kroost al op te wachten. Doordat de Kerkbosweg wat afgesloten was werd er voor gekozen door te rijden tot aan de vrachtwagenparkeerplaats. Daar was ruimte genoeg om uit te stappen. Het weerzien was toch wel een leuk moment, al hebben wij niemand horen klagen over heimwee deze week (een goed teken...;-). Daarna lekker naar huis. Lekker in bad, nog wat eten en naar bed. De leiding moest nog even door. Alles moest nog uitgeladen worden en het kamp werd nog gevalueerd. Traditioneel werd alles afgesloten voor hun met het nuttigen van een Chinees-Indische rijsttafel (tafel was bijna te klein) en een bezoekje aan Boms Jeu.

Het kamp zit er op, maar gelukkig houden we er een super goed gevoel aan over en zullen we voor altijd terug kunnen kijken op een geweldig Jubileumkamp 2013!!!
Hieronder een verslagje van de groepen van de vrijdag in Willingen. Foto's van de laatste dagen vind je in dit fotoalbum. Later volgt er nog meer materiaal, waaronder een aantal filmpjes. Wij houden u op de hoogte. Dat kan trouwens ook via de Facebookpagina van Jong Nederland America.

De Meidebende
Zij gingen vrijdags 's morgens naar "Wild- und Freizeitpark Willingen". Een combinatie van van dieren- en speeltuin met langs de route ook de uitbeelding van diverse sprookje. Er waren ook een papagaaien en een roofvogelshows te zien. Een leuk park, dus. Na de middag werden zij naar de Zomerrodelbaan gebracht waar ze lekker van de berg af mochten glijden. Eerst omhoog getrokken worden en dan de hendel vooruit. Daar gingen ze dan. De meeste wilden wel honderd keer, maar...

De Badboys
De mannen mochten eerst een klein wandelingetje maken naar het Outdoorterrein. Daar gingen zij een touwparcours hoog in de bomen doen (ze hadden al even laag geoefend, omdat ze moesten wachten op De Meideroosjes). Daarna gingen ze van de grote kabelbaan, die ging lekker snel. Sommige gingen zelfs met z'n tween tegelijk. Is weer eens wat anders. In het beekje dat er stroomt door het terrein gingen ze ook even een dam in bouwen. Het water zal er nu nog wel een meter hoog staan. Om een uur of drie waren zij bij de rodelbaan, waar ze een paar keer naar beneden mochten racen.

De Meideroosjes
De grote bus kon niet helemaal bij het Outdoorterrein komen, maar deze meiden moesten wel om 10.00 uur daar zijn. Vandaar dat zij het laatste stukje (1,2 km) werden gebracht met de aanwezige auto's. Dat was nog relaxed. Maar toen ging 't toch gebeuren. Ze gingen de boom in, voor een touwparcours. En het was geen gemakkelijke. Begeleidster Ushi zei dat 't meestal grote mensen waren die daar kwamen en dat die 't al vaak moeilijk vonden. Toch lukte 't de roosjes boven te komen een rondje in de touwen te maken. Erg knap. Hier en daar moesten de leiders (van andere groepen) een beetje helpen op plekken waar ze het zekeringstouw echt niet zelf konden bevestigen, maar dat maakt niet uit. De leiding vond dat al lang leuk. Na de middag gingen de dames naar de rodelbaan, waar ze een heerlijk middagje hebben gehad. Tussen door nog lekker de boterhammetjes opeten met wat te drinken. En de laatste centjes opmaken aan ijs, bijvoorbeeld. Ondertussen hadden de dames 't er de hele tijd over dat Jelle (van The Dead Rabbits) eigenlijk wel een knappert was. Toen wisten ze nog niet dat ze diezelfde avond nog een handtekening van 'm zouden krijgen en dat ze met 'm op de foto mochten. Wat zullen zij goed geslapen hebben.

The American Rebels
Zij hadden een omgekeerd programma van De Meideroosjes. Eerst rodelen en daarna het touwparcours doen op het Outdoorterrein. De dames en heer zijn natuurlijk alweer een stuk groter dan De Badboys en Meideroosjes, waardoor zij niet echt geholpen hoefden te worden. Het lunchpakketje dat zij 's morgens gesmeerd hadden bleek klaarblijkelijk niet toereikend, waardoor de plaatselijk frietkraam nog even getest moest worden. Aan de foto's te zien was 't wel goed.

The Pink Ladies
In de Glasblazerij van Willingen gingen The Pink Ladies zelf aan de slag om een mooie glazen bol te maken. De glasblazer maakte het glas heet, maar de dames moesten zelf de blazen om er een bolvorm van te maken. Ook mochten zij zelf bepalen welke kleuren er gebruikt gingen worden. De prachtigste creaties werden hier gemaakt. Het eindresultaat was nog niet direct te zien, dat kon pas op zaterdag, toen de bollen voldoende afgekoeld waren. Voor de lunch verkozen de dames de plaatselijk bakkerij voor een heerlijk broodje. Hun groepskas was toereikend om dit een keer te kunnen veroorloven. Ze hadden er hard voor gewerkt, dus... Na de middag mochten The Pink Ladies het Touwparcours op van Huib. Zij kozen natuurlijk voor de moeilijkste route op het parcours. Hun touwenavontuur eindigde echter niet met de kabelbaan. Zij moesten abseilend de hoogste boom uit. Best nog lastig. Maar deze dames deinzen natuurlijk nergens voor terug.

De Rambo's
Op de planning stond het beklimmen van de Hochheidetoren boven op de Ettelsberg in Willingen, maar door omstandigheden was dit die dag niet mogelijk. Maar niet getreurd, want er lag ook een Klimhal dicht in de beurt. Dan die maar uit proberen. Even het plafond aantikken en weer naar beneden, makkie voor de heren. Stoerder werd 't na de middag. Daar stonden twee heats karten op het programma. Dat is pas vet. Helmen op en, juh!

The Dead Rabbits
Deze dode konijnen gingen 's morgens in alle vroegte een frisse neus halen op de rodelbaan. Jammer dat je elkaar niet kunt inhalen, anders...
De lunch verkozen de heren in het centrum te nuttigen op n van de vele terrasjes. Om het laatste zweet uit de lichamen te persen gingen ook deze heren na de middag naar de locale kartbaan. Hier kon wel ingehaald worden. Dit werd dan ook veelvuldig gedaan bij elkaar. Gelukkig geld ook voor deze Jong Nederlanders dat meedoen belangrijker is dan het winnen, toch.....?


8 augustus 2013, Kamp Diemelsee, update 2
Een verslagje over woensdag 7 en donderdag 8 augustus.
Als gezamenlijk programma stond op woensdagmiddag de Zeskamp op het programma. De organisatie had weer flink zijn best gedaan om leuke spellen te bedenken en dat is ook gelukt, zoals je zo meteen op de foto's kunt zien. 's Avonds was het bosspel. Het aangrenzende bos heeft een nogal steile helling, waardoor het een vermoeiend spel werd. De organisatie had een eigen vorm van Stratego bedacht. De strijd barstte dan ook los op de Schrenberg (480 mtr). Maar dat was misschien nog niet het "hoog(s)te" punt van de dag, dat was waarschijnlijk wel de "Friet van Lei (Roy)". Lang naar uitgekeken, het was beloofd, maar die kar kwam maar niet. Maar de leiding wist dat Roy de frietovens in zijn bus had meegenomen. Die kon hij daar aansluiten, met als resultaat "Heerlijke Friet". Bedankt Lei, Roy en Rick. 's Avonds kregen we nog bezoek van een aantal andere leiders en wat aanhang van de leiding.

Op donderdag stond de Vossenjacht op het gezamenlijke programma. Het werd een Zombiejacht. The Dead Rabbits wilden deze rol wel op zich nemen, dus ging de schminkploeg 's morgens aan de slag. Het resultaat was angstaanjagend, maar wel leuk. De "spelers" zaten goed in hun rol, velen schrokken toch wel even bij het zien van een nieuwe zombie in het dorp. Hadden ze er n gevonden, dan kreeg 't team een woord. Had men alle 9 woorden bij elkaar gevonden, dan kon men hiervan een zin maken. De eerste die dat voor elkaar kreeg mocht zich de Zombiekampioen noemen. Omdat vandaag iedereen tegelijkertijd aanwezig was op het terrein werd de grote groepsfoto gemaakt. Rabobank Maashorst was zo vriendelijk geweest een steentje bij te dragen aan dit bijzondere kamp, vandaar dat wij hun vlag dan ook graag aan u willen tonen. Bedankt Rabo!
's Middag stond er Zwemmen op het programma, maar hier was 't die dag toch even te koud voor, waardoor er een andere activiteit gekozen werd. Enkelen gingen bijvoorbeeld bootje varen. Het was trouwens een bijzondere dag, want Dave Jacobs werd die dag 10 jaar oud. Uiteraard hebben wij 's morgens luidkeels gezongen voor hem en kreeg hij een cadeautje van de leiding.

De Meidebende
Deze meiden mochten op woensdag hun eigen ontbijt bereiden. Het kampvuurtje werd al vroeg ontstoken, even wachten en toen was er een heerlijk ontbijt. Na de Vossenjacht op donderdag ging de bende het water op, in bootjes die ze zelf mochten besturen. Hoe stoer is dat! 's Avonds deden ze kleine spelletjes van het Rode Draad Spel en knutselden ze er flink op los.

De Badboys
Voor deze jongens stond een bezoek aan de ijzermijn "Grube Christiane" in Adorf  op het programma. Dat betekent de lange broek aan, een regenjas en een helm op (bescherming). Zij kregen een rondleiding door deze mijn in het Duits van een oude man, die daar vroeger ook echt gewerkt heeft. Best spannend. Het meeste konden ze wel verstaan van die Duitser, maar Niek en Geert konden ook goed vertalen tussendoor. Ook De Badboys gingen 's middags het water op. Dat was natuurlijk "kosje" voor deze piraten. 's Avonds speelden zij het Weerwolvenspel, samen met De Rambo's.

De Meideroosjes
Een Pillowpet (kussen in de vorm van een dier) maken stond er op het planning. En ook de creatiefopdracht van het Rode Draad Spel moest nog af. De tijd vloog voorbij. Er was nog nauwelijks tijd om van de kabelbaan te gaan, maar uiteraard kwam iedereen aan de beurt.

The American Rebels
Deze rebellen gingen ook creatief aan de slag. Zij gingen fotolijstjes maken uit hout. Mooi laagje verf er op en wat versieren. Nu nog een foto er in. Wellicht die van ons kamp aan De Diemelsee. Op donderdagavond speelden zij Minute To Win It spelletjes. Dat levert leuke foto's op en hilarische momenten.

De Rambo's
Ook deze stoere mannen gingen op woensdagmorgen op mijnonderzoek in de ochtend. Als het goed is, weten zij nu precies hoe het er vroeger aan toe ging. 's Middags gingen zij de boot in en namen wat passagiers mee, de kookstafleden Wim en Ard. Die wilden het kampterrein ook wel eens vanaf het meer zien. Op donderdagavond speelden zij "Weerwolven van Wakkerdam" samen met De Badboys, dit was erg leuk (en een beetje griezelig).

The Pink Ladies
Een rondleiding door de Duitse ijzermijn van Adorf stond op woensdagochtend op het programma. De jassen (laatste mode) met helm kleden trouwens mooi af. En met onder andere Marshmallows eten bij het kampvuurtje kregen de dames ook de donderdagmiddag om. Ook werden de huidjes van deze dames verwend met verschillende crmepjes en tutten de dames zich nog eens mooi op.

The Dead Rabbits
's Morgens eens even uitslapen, dat hadden de heren ook eens nodig (na een nachtelijk wandeling, de Dropping). 's Middags naar de ijzermijn en 's avond lekker bij het kampvuurtje zitten. Het hout daarvoor moest nog wel op maat gemaakt worden. Geen probleem voor o.a. Hidde. Hij is trouwens ook een goede boomklimmer, wel handig als je steeds je frisbee in de boom gooit...

Bekijk enkele foto's van de woensdag en de donderdag in het Skydrive Fotoalbum.


07 augustus 2013, Kamp Diemelsee, Accommodatie
Zoals vermeld zijn we erg tevreden over het verloop van het kamp. Het weer speelt daar een belangrijke rol in en het enthousiasme van de kids en leiding, maar ook de accommodatie is belangrijk voor een mooi kamp. Wij zitten op een Jugendzeltplaats (Jeugdkampeerplaats) met een capaciteit van 120 tot 150 personen. Met zo veel zijn we niet, namelijk 89, dus zitten we lekker ruim. Enkele tenten van andere jongeren hebben een aantal dagen ook op "ons" terrein gestaan (plek zat). Op het terrein staat een gebouw, met hierin wc's, douches en een keuken met voorportaaltje. De wc's en douches zijn vier jaar geleden gerenoveerd, het ziet er allemaal zeer netjes uit. Ook de keuken is ruim en voldoet aan alle eisen, er staat zelfs een koelcel van 3x3x3 meter. Super handig met dit weer. Het terrein heeft behoorlijk wat hoogteverschil, maar wat hier niet. Verder zijn er twee schuilhutjes op het terrein en een aantal vuurstookplaatsen met barbecuerooster. Hier wordt dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt. Van de accommodatie heb ik een aantal foto's gemaakt, welke te bekijken zijn in dit fotoalbum.
Nu met nieuwe foto's erbij.....


06 augustus 2013, Kamp Diemelsee, update 1
We kunnen nu al spreken over een geslaagd kamp. Wat is het hier heerlijk, zeg. Niet alleen de omgeving is prachtig, maar ook het weer. Tot nu toe, moeten we er bij zeggen, want er is "slechter" weer voorspeld voor deze regio. Maar ons hoor je niet klagen.

Een update vanuit Heringhausen
Op maandag 5 augustus hadden alle groepen een eigen programma, hier later meer over. Vandaag, dinsdag 6 augustus, sloot De Meidebende aan bij het Jubileumkamp. Ook zij moesten natuurlijk eerst hun tent inrichten. Het opbouwen had hun leiding al gedaan dit keer. Na de verkenning van de omgeving konden ook zij heerlijk hun slaapzak in.
In de avond stond de Dropping op het programma. Met de blinddoek de auto in, aan de andere kant van de berg er uit zetten, en dan succes wensen. Er zijn dan meerdere mogelijkheden; of de lange weg kiezen, waar de auto vanaf kwam (maar dan loop je flink om, redelijk vlak), of de weggetjes (door 't bos, over de berg, maar wel een stuk korter. De laatste optie is om verkeerd te lopen, en dat kregen The Pink Ladies vandaag voor elkaar. Zij liepen precies de verkeerde kant op (dat kan gebeuren), die zijn uiteindelijk opgehaald met de kampauto's, wees dus gerust, zij liggen nu ook lekker in bed.

De afzonderlijke groepen hebben verschillende programma's gehad, hieronder een korte opsomming van hun activiteiten. Als je de foto's zodadelijk bekijkt, dan spreekt e.e.a. zich wel voor zich.

The Badboys
Zij maakten op maandag een prachtig mooi vlot, een catamaran piratenboot, met vlag. Het tussennet lag heerlijk en iedereen kon er tegelijk op, want hij werd natuurlijk ook goed getest. Een supervlot. Chapeau. 's Avonds gingen zij primitief koken. Op dinsdag maakten zij ieder een zeilbootje in het klein. Ook goed gelukt. En omdat 't vandaag weer zo'n lekker weertje was (het was heet), werd het Seewater maar weer eens getest.

De Meideroosjes
Op maandagmorgen genoten zij van een tochtje over De Diemelsee met de rondvaartboot, lekker relaxed. Daarvoor en daarna werd er gewerkt aan een nieuwe Meideroosjesfilm. U zult het eindresultaat vast een keer zien. Op dinsdag moesten de dames vroeg uit de veren, er werd dauw getrapt en nog wat filmen en het water in.

The American Rebels
Zij gingen 's maandags ook het water op, maar dan in zelfbestuurbare electrobootjes, best vet en relaxed. 's Middags hadden zij een klein tochtje door het dorp waar ze geld mee konden verdienen. Met dit geld konden zij hun eten voor die avond kopen. Hoe meer geld, hoe lekkerder, zeg maar. Het eten moest wel zelf bereid worden die avond bij en op het kampvuurtje. Heerlijk was 't allemaal.

De Rambo's
Zij liepen dus na aankomst in Usseln via de Ettelsberg naar Willingen, naar 't Outdoorterrein van Huib Ras. Daar sloegen zij hun kampement voor twee dagen op. De zondag liepen zij daar een Adventuretocht met opdrachten, die eindigde met een Tokkelbaan. 's Middags gingen zij een Flinstonecar bouwen. Een aantal palen, wat banden en een touw lagen klaar en gelukkig ook een bouwtekening. Op maandag was de terugreis gepland met de locale bus naar De Diemelsee, waar even relaxed werd aan het water. De dinsdag begon met De Rambo's met een vuurtje maken voor het ontbijt en 's middags werd er een potje waterpolo gespeeld.

The Pink Ladies
Deze dames werden zaterdag gedropt bij de bron van De Diemel. Deze mochten zij in twee dagen stroomafwaarts volgen tot aan het kampterrein dat aan het stuwmeer ligt. Een makkelijkere opdracht bestaat niet zou je zeggen... Oh ja, ze moesten onderweg ook nog hun eten vinden aan de hand van GPS-codes en hun slaapplek voor de eerste nacht. Deze was op "Burg", een berg van 541 meter hoogte met een prachtig uitzicht. Hier zouden ze mee wakker worden. Na (primitief) een tentje opgebouwd te hebben werden de gevonden etenswaar bereid tot een heerlijke soep en macaroni. Volgende ochtend trokken zij verder en wisten ze uiteraard snel het grote kampterrein te vinden. Even opfrissen en ook naar het Outdoorterrein van Huib (met de auto). Daar werden ze warm welkom geheten door De Rambo's. Samen gingen zij de Flinstonecar bouwen. En er werd natuurlijk ook mee geraced! Ook deze meiden mochten daarna van Ushi (begeleidster) van de Tokkelbaan. 's Maandags, terug op het grote kampterrein werden de bootjes op de Diemelsee getest door de meiden, en goed bevonden. 's Avonds werd "De Weerwolven van Wakkerdam" gespeeld met/tegen De Rambo's. Ook The Pink Ladies maakte op dinsdagmorgen hun eigen ontbijt op het vuurtje en 's middags "moest" er even aan het water gelegen worden.

The Dead Rabbits
Deze mannen van tegen de 18 hadden weer een ander programma. Zij werden de eerste dag in Brilon uitgezet. Op een camping sloegen zij hun kampementje op met een aantal puptentjes. Die avond namen zij de trein naar Willingen, de stad waar "het" te doen was voor de heren. De laatste trein terug ging helaas al om 22.00 uur. Dat was ook niet erg, want op zondagmorgen stond voor The Dead Rabbits een wandeltocht (met bepakking) op het programma, op zoek naar het grote kampterrein in twee dagen. Zij sliepen uiteindelijk bij uitkijktoren De Dommelturm op de 738 meter hoge berg Dommel. Boven op de toren sta je op maar liefst 752 meter. Een kuitenbijtertje zeggen we dan, maar voor deze heren "een makkie". toch...? Ook The Dead Rabbits sloten maandag aan bij de rest en hadden daarna wel wat rust verdient. Toch gingen ze nog wat spelletjes doen en aan/in het water, natuurlijk. De dinsdag was voor hun ingepland om de buurt eens "te verkennen". dat gebeurde eerst in het dorpje en later vooral ook aan het water. Er werd van alles gespot.

Foto's van al deze activiteiten zijn nu te vinden in ons fotoalbum. De foto's staan niet per groep bij elkaar, maar gewoon op nummervolgorde. Hierdoor ziet u alles door elkaar. Veel kijkplezier.


04 augustus 2013, Eerste bericht vanuit Heringhausen
Het gaat goed met ons, hier in Duitsland.
Twee drukke dagen zitten er alweer op. De eerste dag begint na aankomst al met het opbouwen van het kampterrein, natuurlijk. Maar niet voor iedereen dit jaar. De oudste groepen werden namelijk al eerder uit de bus gezet. Zij kregen de opdracht zelf hun weg naar De Diemelsee te zoeken (zo'n 20 km). Dit doen ze trouwens met bepakking natuurlijk. Over hun avonturen later meer.

De programma's lopen volgens schema en als gewenst. Vandaag stond bijvoorbeeld de Tocht op het programma. Iedereen heeft zichtbaar kunnen genieten van de prachtige omgeving van het Sauerland. Ook hier zullen we later meer over kunnen vertellen. Helaas is het GSM-bereik hier in de bossen (en de tijd) nog niet toereikend om op dit moment veel meer te vertellen en te laten zien. Maar via ons fotoboek (Skydrive) hierbij toch al enkele foto's.
Tot later...


01 augustus 2013, Voorbereidingen kamp
Klik om deze afbeelding beter te bekijken...Lang naar uitgekeken en nu gaat 't toch echt beginnen. Het Jubileumkamp 2013 aan de Diemelsee in Heringhausen. En dat ligt weer in het Sauerland, een prachtig mooi gebied in Duitsland. Het is zo'n 250 kilometer, dat betekend zo'n drie uurtjes in de bus zitten. In de bus? Ja, dit jaar gaan we een keer met de bus. Is wel zo relaxt, dachten wij zo.

De leiders zijn er al enkele jaren mee bezig geweest het een en ander te regelen. Toen we in 2011 de locatie vast konden leggen die we wilden toen werd 't pas echt spannend voor de kampcommissie. Na een kampverkenning in het voorjaar van 2012 was 't zeker voor ons, het zal een super mooi kamp gaan worden in ons jubileum jaar.

Nadat de grote lijnen (locatie, vervoer, verzekering, weekindeling ed) bekend waren vonden ook de reguliere kampvergadering plaats met alle andere leiders. De organisatie van het kamp verliep verder volgens planning. Alles is goed voorbereid en gisterenavond werden de laatste puntjes op de gezet (zie foto). Ook de leden zijn al wat aan de slag gegaan in aanloop naar dit kamp. Zo is er bijvoorbeeld een maquette gemaakt van een kampterrein. De spanning zal dan ook wel wat oplopen tot aan 3 augustus. Maar dan gaan we echt vertrekken, in een dubbeldekkerbus van Munckhof Reizen. Lei Steeghs (die o.a. ook de spelers van VVV vervoerd) hier uit America die zal ons wegbrengen.

De oudste groepen zullen zaterdag zo'n 15 kilometer voor de Diemelsee uitgezet worden. Zij zullen het laatste stukje zelf moeten gaan lopen in een ruige Hike waar ze twee dagen over gaan doen. De rest begint na aankomst natuurlijk meteen met het opbouwen van hun tent en de rest van het kampterrein. De Meidebende sluit dinsdag aan in Heringhaus. De papa's en mama's hebben dit jaar geen gelegenheid om te komen kijken (geen oudermiddag). Maar niet getreurd. Vanuit Duitsland proberen wij u via deze site op de hoogte te houden met foto's . Iedere dag even kijken dus (lukt misschien niet iedere dag, maar.....). Reageren kunt u doen via ons gastenboek.

Wij wensen alle kampganger een ontzettend gaaf en feestelijk kamp toe.
Het is immers feest!!!


14 december 2012, Apenkooi
De Apenkooi is weer opgebouwd dit keer met hulp van The Dead Rabbits. Hij blijft staan tot 21 december. Veel speelplezier hierin en aansluitend wensen we jullie een leuke Kerstvakantie een knallend uiteinde en een gezond, sportief en feestelijk 2013 toe. Want in 2013 bestaat Jong Nederland America 60 jaar, en dat gaan we vieren...


10 november 2012, Sint Maarten
Ook dit jaar kwam Sint Maarten weer naar America op 10 november. Eerst mochten de kinderen van 17.30 tot 18.15 uur langs de deuren gaan om wat lekkers bij elkaar te zingen, daarna was de lampionnenwedstrijd bij Blokhut s Thos van Jong Nederland America. Nadat de jury (Koen van der Hulst, Shanna Haegens en Manouk van Enckevort) klaar was met jureren ging de stoet kinderen achter St. Maarten en zijn ridders aan in de richting van de troshoop aan de Slikweg. Daar werd het verhaal van St. Maarten verteld en werd de troshoop aangestoken door de ridders. Aansluitend werd de prijsuitreiking van de lampionnenwedstrijd verricht. De uitslag vind je hieronder. Foto's van Sint Maarten 2012 vind je hier.

Groep 1 + 2     Groep 5 + 6  
1e prijs: Joris Vleermuis   1e prijs: Jan Vliegtuig
2e prijs: Daantje Herftstukje/eikel   2e prijs: Pien Olifant
3e prijs: Evi Vlinder   3e prijs: Jannus Varken

Groep 3 + 4
   
Groep 7 + 8
 
1e prijs: Jazlyn Paard   1e prijs: Janita Flinstones
2e prijs: Bjorn Klok   2e prijs: Maaike Telefoon
3e prijs: Jelle Vis   3e prijs: Hewat Patrick Ster

 


20 oktober, Jong Nederland America snoeit De Schaak
Na drie jaar Het Kerkbos gesnoeid te hebben is Jong Nederland America dit jaar door de boswachters van Staatsbosbeheer gevraagd om in De Schadijkse Bossen aan de slag te gaan. Op het heideveld nabij de Slikweg zijn de laatste jaren heel wat berken- en dennenbomen aan het groeien waardoor de heideplant dreigt te verdwijnen. Ook de Amerikaanse Vogelkers rukt hier op en dit mag natuurlijk niet gebeuren.

Daarom zijn er op zaterdag 20 oktober 2012 vanaf 09.30 uur 23 jeugdleden (Badboys, Meideroosjes en Coole Kikkers) en 9 leiders van JNA en hulpleidster Dorris Geurts aan de slag gegaan met snoeischaren, hand- en beugelzagen. De opdracht was duidelijk, alle boompjes moesten om.

Ook dit jaar ging dit onder deskundige begeleiding van een medewerker van de Stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg). Dit jaar was dat Jos Ramaekers, hij legde alles duidelijk uit, want veiligheid staat boven alles natuurlijk. Eerst werden er 5 groepjes gemaakt, namelijk "De Verkes", "De Bosrakkers", "The Treekillers", "De Meidezagers" en "De Coole Knippers".

Na ruim een uur was het tijd voor een bakkie warme chocomel met slagroom met een koekje. Warm hoefde die eigenlijk niet te zijn, want het was best warm die dag, maar dat is zo lekker. Toen weer aan de slag, want er moest toch nog het een en ander om. En dit lukte gelukkig ook voor 12.30 uur, want toen moesten we er al mee stoppen. De tomatensoep en de knak waren klaar om opgegeten te worden. Die ging er goed in, want er was hard gewerkt.

Alle boompjes op een gebied van 30 are (50 bij 60 meter) waren om. De boompjes werden allemaal netjes opgestapeld in zogenaamde schuthopen, ook wel dierenhotels genoemd. Het heidegebied is hier erg mee geholpen, de dieren in De Schaak trouwens ook. Als dank kreeg iedereen ook nog een zakje chips mee naar huis. Iedereen was dus tevreden.

Fotos van deze actieve en leuke dag zijn te bekijken via MijnAlbum.nl
Bedankt allemaal.
 


07 oktober 2012, Outdoordag Coole Kikkers
In de vroege ochtend van 7 oktober was het dan zo ver, met vijf meiden en twee dames van de leiding gingen De Coole Kikkers op weg naar Swalmen. Hier stond een actieve dag te wachten met geklim, geklauter en allerlei spellen! Dat het zondagmorgen was bleek alweer dat niet iedereen er op tijd was, inclusief de leiding (Nadja) Annet belde iedereen even voor een wake-up call, en al gauw snelde iedereen naar de Blokhut. Nadat iedereen de slaap uit de ogen had gewreven, kon de reis beginnen. Na een dik half uur waren we op de plaats van bestemming.

Nadat we ons gemeld hadden, startte de eerste activiteit bij klimwand. Dit kwam wel goed uit, want het was nog aardig fris, dus konden de dames goed opwarmen. Iedereen waagde zich meteen aan de wand, en sommige gingen zelfs meerdere keren! Toen de eerste eenmaal de toon had gezet om de hoge, wiebelige toren te gaan beklimmen, volgde de rest gauw. Wat een girlpower! Iedereen was erg fanatiek en een paar keer werd zelfs de trapezestok bereikt! Met veel trots op de dames werd deze eerste activiteit afgesloten.

Daarna gingen we naar de tweede activiteit: de touwbrug! Dit was ook niet het gemakkelijkste, vooral niet als je trui aan de touwen blijft hangen keer op keer, of niet Janita?! Dit was nog niet het gemakkelijkste, ook je door de blauwe buizen boven het water wurmen was erg moeilijk! Gelukkig zagen we alleen iemand van de andere groep naar onderen donderen, de rest heeft het goed droog gehouden!

Na de wissel moesten we naar de teamspelen, hier stonden verschillende kleine spellen opgesteld. Er werd over een lastig dun touw gelopen, er moest op aanwijzingen van de anderen door een touwweb worden geklommen, een toren moest op een bepaalde volgorde opgestapeld worden en er werd een bakje (sloot)water vervoerd. Ook moesten er autobanden op een heel moeilijke manier naar een andere kant gebracht worden, dit vergde veel evenwichtsgevoel. En met gladde modderige schoenen op de autobanden, viel al snel Maaike van de toren autobanden af!! Had de EHBO ook nog iets te doen deze dag h! Gelukkig viel het allemaal mee, en naar een pauze met frietjes (die eeeerg lang op zich lieten wachten!) kon iedereen, ook Maaike, weer verder!

De zon was gaan schijnen, dus het wandeltochtje kon beginnen: het GPS- en Kompaslopen! Vaak resulteerde dit in een wandeling die in de struiken eindigde, want dat geeft de kompas aan! Na dit tochtje met opdrachten mocht er geschoten worden. Er werd handboog geschoten! America was n erg goed teampje! Ook de leiding mocht een poging wagen.

Als allerlaatste activiteit stond Ford Inca op het programma. Met 3 parkoersen was dit een intensieve activiteit. Allereerst werd er in de eerste tunnel gekropen, wat niet iedereens favoriete onderdeel was! Dit was een donkere, krappe tunnel, waar niet alleen de uitgang, maar ook naar diverse tekens gezocht moest worden. De eerste tunnel was niet zon succes, omdat de n moest plassen en de ander niet meer verder wilde! Naar een oppepwoordje gingen ze verder op het laagteparcours, dit ging erg goed. Hierbij was vooral het gekruiste touwen stukje de favoriet van Kaylee of niet? Er zaten vele moeilijke onderdelen bij, maar iedereen heeft de kleding droog gehouden, wat nog best n staaltje knap werk was! Michelle ging als een speer, en had vele rondes op haar naam staan. Als laatste mocht er in de derde en vierde tunnel gekropen worden. Zelfs Kaylee en Femke durfden het nu helemaal aan om deze smalle enge tunnel in te gaan, goed zo dames! Met zn allen werd zo een super leuk dagje afgesloten en werd er met de "vettige voete" de auto weer ingestapt om naar de blokhut in America te gaan!

Tijdens deze Outdoordag heeft Nadja mooie foto's gemaakt, deze kun je nu bekijken via MijnAlbum.nl.
Daarbij heeft ze ook een filmpje gemaakt van de Evenwichtbalkopdracht, die is hieronder te bekijken.


 


07 oktober 2012, JNA op Facebook
 

       
 


07 oktober 2012, Rambo 666
De Rambo's hebben na 2 jaar hun vervolg gemaakt op de bestseller "Rambo 5 - de Fist of Metal". Dit maal geen klassieke actiefilm over Rambo, maar een epische vervolg met de zoon van Rambo in de hoofdrol (Luc). Doordat de Fist of Metal bezeten is met een vloek, dreigt alles uit de hand te lopen. Zou de zoon van Rambo alles recht kunnen zetten voordat het te laat is? Kijk de film als je durft, en kom er achter!

Daarnaast hebben De Rambo's nog twee filmpjes opgenomen, want als toegift op Rambo 666 werd de commercial voor de geweldige "Water Mover Extreem 3000" opgenomen. De kassa moet immers toch een keer gaan rinkelen. Kopen dat ding, dus.

En voor het kamp hebben de heren hard gewerkt aan twee supersonic "zeepkisten". Het testen op het vlakke in America ging vlekkeloos, maar het echte werk kwam aan de orde in de bergen van Baarlo, tijdens het kamp aldaar. Daar vond de zeepkistenrace plaats. Wie gaat er het snelst (van) af?

Benieuwd, bekijk de filmpjes dan snel: - Rambo 666
- Water Mover Extreem 3000
- Zeepkistenrace
 

24 augustus 2012, Gevonden voorwerpen
Klik om deze afbeelding beter te bekijken...Het seizoen is dus weer begonnen en de blokhut is weer eens grondig aangepakt.
Bij het opruimen kwamen we nog heel veel spulletjes tegen die daar niet hoeven te liggen. Het gaat dan vooral om kleding van kinderen (maar ook leiding waarschijnlijk) die is blijven liggen op de blokhut of die achtergebleven zijn na de diverse kampen. Ook hebben al enkele ouders iets teruggebracht dat niet van hun was, dit is ook hierbij gelegd natuurlijjk.

Een deel van die spullen hebben we onlangs op de foto gezet (zie hiernaast).
Mis jij iets, kom dan een keer een kijkje nemen tijdens een groepsavond, wellicht dat je 't terugvindt.

Het is sowieso raadzaam alle kleding (en vooral ook het JNA-tenue) te voorzien van je naam.
Dit voorkomt verwisselingen.


18 augustus 2012, Foto's en filmpjes Seizoensopeningsdag 2012
Afgelopen zaterdag hebben we weer de jaarlijkse seizoensopening gehad. Wegens het te warme weer hadden we ons programma een beetje aan gepast. We begonnen met een Levend Stratego in Het Kerkbos, waar het blauwe team tot 3 maal toe de vlag wist te veroveren.

Na een pauze onder het genot van lekkere ranja en cake kon iedereen even afkoelen met diverse waterspellen om iedereen toch de nodige verkoeling te geven met dit warme weer. Na de Waterestafette, het Zeepjesbad en het Buikschuiven hebben we de middag afgesloten met de traditionele Vette Haas.
De uitslag van de middag was:

1e plaats -> team oranje en blauw met 11 punten
2e plaats -> team roze met 7 punten
3e plaats -> team groen

Tijdens de prijsuitreiking kregen alle kinderen een lekker waterijsje.
Hierbij kwam aan deze geslaagde middag een einde en is het seizoen goed begonnen. En uiteraard zijn alle kinderen die nog geen lid zijn van onze vereniging zijn vrij om een keer tijdens een groepsavond mee te draaien, natuurlijk!

Er zijn heel veel foto's en filmpjes gemaakt tijdens deze Seizoensopeningsdag, deze zijn hieronder te bekijken en via de fotopagina.

Foto's   Seizoensopeningsdag 2012
Filmpje Seizoensopeningsdag 2012 - Uitleg Bosspel
Filmpje Seizoensopeningsdag 2012 - Waterspellen
Filmpje Seizoensopeningsdag 2012 - Vette Haas
Filmpje Seizoensopeningsdag 2012 - Prijsuitreiking


18 augustus 2012, Seizoensopeningsdag 2012
Op zaterdag 18 augustus is weer de jaarlijkse Seizoensopeningsdag van Jong Nederland America. Bij deze willen we jullie allemaal uitnodigen om een middag mee te doen aan allerlei leuke Jong Nederland activiteiten. Ook als je geen lid bent van JNA ben je natuurlijk van harte welkom om mee te doen.

De middag zal om 12.30 uur van start gaan en zal tot ongeveer 16.00 uur duren. Neem gerust vriendjes en vriendinnetjes mee om er een leuke middag van te maken. Voor wat lekkers tussendoor wordt gezorgd.

Het eerste gedeelte van de middag zullen we doorbrengen in het bos (trek dus een lange broek aan en stevige schoenen) en na een korte pauze hebben we nog een aantal leuke activiteiten bij de blokhut. Papas, mamas, broertjes, zusjes, opas en omas zijn vrij om ook een kijkje te komen nemen deze middag, want het beloofd een te gekke middag te worden.

Het beloofd ook een hete dag te worden, daarom hebben we ook wat waterspellen klaar staan, neem dus ook je zwemspullen mee...


14 t/m 21 juli 2012, Kamp Dead Rabbits in Jalhay - Belgische Ardennen
Zo, Kamp 2012 Jalhay zit er weer op!! Het was weer een super geslaagd kamp, Maikel lag lekker met 35 graden in zn bikini op het veld (dat was de gedachte op de heenweg) NOT.

We kwamen zaterdag tegen de middag aan in Jalhay op ons mooie droge veldje. Tijdens het caravan plaatsen en onze tenten opbouwen kwam het weer van kamp Groningen ons toch weer achterna. Regen, regen, regen, er kwam maar geen einde aan. Gelukkig was dit maar de eerste 3 4 dagen en kwam het noodweer precies toen wij het nodig hadden (niet tijdens onze activiteiten!!!). Alleen het kanovaren hebben we moeten laten varen. Al met al hebben we een super leuk kamp achter de rug. En ik denk ook dat de ouders blij zijn dat de kinderen mee geweest zijn op kamp. Want nu eten ze voortaan het hele bord leeg (we gaan geen namen noemen h Maikel ; Luuk ; Niels)

De zondag hebben we een mooie Kloventocht gedaan, dit is tegen de rivier op lopen en kleine watervalletjes beklimmen. Door de vele regenval van de afgelopen dagen was dit best zwaar. Hij kon dus ook niet helemaal afgelopen worden, want de begeleiders die deze tocht organiseerden durfden het niet meer aan. Onze jongens wilden nog wel een paar uurtjes door, maar het water liet het helaas niet toe.

Op maandag zijn we naar de grotten van Remouchamps gegaan, omdat het zoveel regende. Maikel liet een dikke scheet onderaan de trap in de grotten (en ja, je voelt 'm waarschijnlijk al aankomen) bovenin moesten we allemaal even stoppen. Na een hele tocht gingen we per boot verder in de grotten en moest er vooral gebukt worden. Sommigen zullen na dit kamp misschien erachter zijn gekomen dat de kop wel erg ver tussen de benen kan als het moet!

Dinsdag zouden we eigenlijk gaan kanovaren, maar dit is door het vele regenen toch maar afgeblazen. We stelden de jongens de keuze: een oorlogsmuseum of een potje karten? Nou karten it is!! Geert liet weer eens zien wie het snelste was op 4 wielen (dit zal nog wel jaren ingeprent gaan worden). Iedere avond, als Hans tijd over had, heeft ie aan project M.C. gewerkt. Een monstercock gesneden uit het fijnste hout uit de Ardennen. Tot in de details uitgewerkt. Bieden kan binnenkort via marktplaats!

Woensdag stond er een kompastocht op het programma van 20 kilometer (met uitloop). Er werden 3 teams gemaakt en team le Eco met Arin als kapitein liep in een keer goed (afgezien van de 5 keer dat ze terug moesten lopen, omdat ze het niet vertrouwden). Toen zij bovenin de lift bij de stuwdam uit de lift stapten zagen ze het team van Dion, die 1 uur later vertrokken waren. Hoe kan dit toch? Dit kan toch niet? Ja, "jullie lopen niet door",  was het commentaar van Jelle. Dus het team van Dion was verkeerd gelopen en moest dus eigenlijk nog een uur lopen om bij de stuwdam te komen. Uiteindelijk kwamen Dion ; Geert ; Luuk ; Jelle ; Mark in de middle of nowhere uit, om daar in de verte het geschreeuw van een wilde aap te horen. Ohnee, het was Hans die ook niet meer wist waar ie was met zn team!! Toen zijn we maar met de 2 groepjes samen verder gelopen en hadden we er uiteindelijk dik 25 kilometer opzitten. Het moraal van dit verhaal: Niet sollen met ECO!!

Donderdag gingen we verschillende touwbruggen meester maken. Hier zaten best een paar leuke tussen en een enkeling viel zelfs in de plomp. Op de terugweg gingen Arin en Dion boodschappen doen en mochten 2 van de jongens mee om voor de rest ook boodschappen te doen. Resultaat: Arin en Dion 1 kar vol; De jongens ook 1 kar vol (snoep suiker knommel). De regel "je kan snoepen wat je wilt, maar het bord gaat s avonds even vol" werd nog steeds niet helemaal begrepen. Want er zaten er weer 3 aan het einde te ploeteren met het eten. Mark wist zn eten zo te verdelen dat de leiding 't niet opmerkte dat er eigenlijk nog best veel eten op Mark zn bordje lag. Hij werd beloont voor zn trucje met een extra lepel eten!!

Vrijdags hadden we een Hike geplant staan langs de rivier de La Gileppe. Dit was een kilometer of 15. Hier liep geen pad langs, dus dit moest zelf gemaakt worden. Dit was superruig en meerdere malen moest de rivier overgestoken worden over boomstammen stenen en dergelijke. Iedereen was kapot moe na deze tocht en had ook veel honger. Dat bleek tijdens de barbecue (er was nog genoeg eten over.). Tevens hebben we de scouting van Belgi op de vrijdagavond nog even geleerd wat stoken is, h jongens. Zij waren erg vriendelijk naar ons toe, dus hebben we ze een cursus uitroken gegeven!

Zaterdags was het opruimen zo gebeurt omdat iedereen goed meehielp. En met 12 man hebben we die caravan nog even uit de blubber moeten duwen. Al met al een geslaagd kamp en volgend jaar de hele week zon, h!!

2011 Groningen (hele week regen)
2012 Jalhay (halve week regen)
2013 Diemelsee (35 graden, Maikel in bikini)

Om dit verhaaltje maar eens af te sluiten met een gezegde uit de Ford Fista van een cdtje van Bart Tieluhhhhhhhhhhh:
"Eco Homo, Homo Eco"

Foto's van Kamp Jalhay 2012 in de Belgische Ardennen
zijn te bekijken via de fotopagina.


21 juli 2012, Terug van Kamp Baarlo
Met regenpak en paraplu vertrokken we op zaterdag 14 juli per fiets richting Baarlo. Nouja, De Rambos en The Pink Ladies hadden hun eigen route. Zij gingen een weekendje apart. De Rambos hebben in Venlo lekker binnen in een kas geslapen, alwaar zij deel 5 van hun Rambo-film hebben opgenomen: Zombie-style! The Pink Ladies hadden een natter weekend. De wei in Boekend waar zij lagen was zo drassig dat er ter plekke modieuze laarzen werden aangeschaft. Gelukkig hadden ze deze s zondags op de boottocht over de Maas niet nodig.

Ondertussen nestelden De Bad Boys, Meideroosjes en Coole Kikkers zich in Baarlo. De Bad Boys bezochten Irrland, De Meideroosjes leerden alles over water in het Ithaka Science Center in Tegelen. Erg leuk en leerzaam. De Coole Kikkers bedachten en maakten ook een eigen film. Mayra en Alex maakten een reis door de tijd en beleefden allerlei avonturen. Ik ben benieuwd naar het resultaat.

Op maandag morgen kwamen De Rambos en Pink Ladies in Baarlo van hun weekendje apart. Geen tijd om uit te rusten, want de tocht stond alweer op het programma. Dit betekent: wandelschoenen en alweer het regenpak. Op een paar blaren na is iedereen toch weer heelhuids teruggekomen. s Avonds kon iedereen uitrusten in en om de blokhut met spelletjes, klompjes verven of een tekenfilm kijken.

Na al dat gewandel gingen de oudste groepen lekker klauteren bij Fun Forest in Tegelen. Hier steeg de spanning tot grote hoogtes. De Bad Boys daarentegen zochten het lager bij de grond. Sterker nog: zij hadden een vlot gebouwd waarmee ze in Siberi gingen varen. Gelukkig was er warme chocomel, want in Siberi bleek het nogal koud te zijn (bedankt Ingo en Yolanda). Ondertussen kwamen De Snoepertjes naar Baarlo. Voor was nu het kamp begonnen. Hun tent stond al klaar dus konden zij zich meteen klaarmaken voor het bosspel: Tekenfilmfigurenjacht.

Woensdag stond in het teken van de oudermiddag. Alles moest natuurlijk netjes opgeruimd zijn en De Meideroosjes maakte lekkere hapjes klaar. Voor De Rambos was er nog tijd over voor de zeepkistenrace, met kisten die ze zelf hadden gemaakt (met wisselend succes). Toen was het zo ver. Om 14.00 uur kwamen de ouders, broertjes, zusjes, opas, omas, vrienden en bekenden op bezoek in Baarlo. Vol trots lieten de kids hun kampterrein zien. In de filmzaal konden we meteen zien waar we in 2013 op kamp gaan: Heringhausen aan de Diemelsee, helemaal in Duitsland (Sauerland). Traditioneel werd er tijdens de oudermiddag een spel gedaan met de ouders. Dit keer mochten ze eieren overgooien. Marah verstond de kunst om het ei precies op haar hoofd op te vangen (helaas geen foto). Om 16. uur was het dan weer afscheid nemen. Snel genoeg na het afscheid en de Friet van Lei begonnen we aan de dropping. Alweer wandelen, alleen dit keer niet zo ver en het was droog.

Het weer begon langzamerhand steeds beter te worden dus werd het donderdag tijd voor de zeskamp. Iedereen werd opgedeeld in zo sterk mogelijke teams. Dit keer was er zelfs een leidersteam wat mee deed. Ze werden natuurlijk laatste (bij de volwassenen). Verder werd er keihard gestreden en iedereen werd goed vettig. s Avonds bezochten een aantal groepen een politiehondendemonstratie. Dit was erg interessant en spannend. Er werden veel goede vragen gesteld en aan het einde mochten er zelfs een paar van ons in het boevenpak. Wiek werd als eerste door een fanatieke hond omver gesprongen. De leiding kon toen niet meer achterblijven. Achtereenvolgens trokken Nick, Niek, Roos en Rick de stoute schoenen aan. De blauwe plekken zijn het bewijs.

Alweer de laatste hele dag op kamp. Dat betekent s morgens de vossenjacht. In het centrum van Baarlo werd er jacht gemaakt op Lucky Luke, Obelix, Wiske, Goofy, Mini Mouse en Wilma!!! Daarna snel terug, om de zwemspullen te pakken en het water van De Berckt in te ploenzen. Bij terugkomst op het kampterrein werd het kamp nog eens dunnetjes terug beleefd tijdens de bonte ring. Daarna uiteraard lekker BBQ-en en marshmallows bakken boven het kampvuur. Het kamp was weer zo goed als voorbij.

Zaterdag restte ons alleen nog het opruimen, inpakken en wegwezen richting s Thos. Uiteraard niet eerder dan dat de vlag gesteken was in Baarlo. Moe maar voldaan kunnen we terug kijken op een geweldig kamp waar weer heel wat avonturen zijn beleefd, angsten overwonnen en grenzen verlegd. Volgend jaar hebben we ons 60-jarig jubileum en dus pakken we weer groots uit. Dan gaan we van 3 t/m 10 augustus naar Heringhausen aan de Diemelsee in Duitsland. We hopen dat het dan net zo leuk wordt met nog beter weer! Tot dan!

Peter Hesp, De Kampleider


18 juli 2012, Oudermiddag
Op woensdagmiddag 18 juli was de Oudermiddag van het Grote Zomerkamp 2012 in Baarlo. Ouders, maar ook broertjes en zusjes, opa's en oma's, ooms en tantes en vrienden en bekenden waren allen van harte welkom op het kampterrein. Zo kon iedereen eens zien hoe netjes iedereen voor zichzelf kan zorgen (want de tenten liggen er altijd zo netjes bij, natuurlijk...;-)

Het weerzien vond iedereen wel leuk natuurlijk en de stoerste verhalen werden natuurlijk meteen verteld. De Meideroosjes hadden voor lekkere en gezonde hapjes gezorgd welke bij de koffie of ranja genuttigd konden worden. Het weer werkte vandaag perfect mee, want het zonnetje scheen mooi over het terrein aan de Koeberg.

Om 15.00 uur heette kampleider Peter Hesp alle gasten van harte welkom en kondigde hij aan dat we volgend jaar weer een Jubileumkamp organiseren voor alle groepen. In 2013 bestaat Jong Nederland America namelijk 60 jaar en dan gaan we naar het Duitse Sauerland. In het plaatsje Heringhausen aan de Diemelsee ligt een prachtig kampterrein waar wij van 3 t/m 10 augustus gaan kamperen. Dat is de laatste week van de schoolvakanties (basisschool). Houd hier nu dus al rekening mee. Later veel meer hierover. Een fotopresentatie van dit kampterrein en z'n omgeving waren te bekijken in "De bioscoop" in de blokhut. Heb je deze gemist klik dan hier.

Na deze informatie mochten de ouders samen met de kinderen het Eierwerpspel tegen en met elkaar spelen. Gelukkig waren de eieren best hard en de grond lekker zacht, waardoor de eieren niet al te snel kapot gingen. Toch was het voor vele best spannend. Het leverde in ieder geval wel leuke foto's en filmpjes op, welke nu te bekijken zijn via de fotopagina.

Daarna was het tijd om afscheid te nemen. Voor sommige is dit niet het leukste moment, maar gelukkig kwam toen snel genoeg de grote wagen van Friet van Lei aangereden met Roy achter het stuur. Drie keer raden wat er op het menu stond die avond...


17 juli 2012, De Snoepertjes sluiten aan...
Na lang wachten mochten ook De Snoepertjes zich aansluiten bij het Grote Zomerkamp in Baarlo. Voor veel Snoepertjes is het de eerste keer dat ze op kamp gaan. Best spannend natuurlijk. Maar het komt allemaal goed, want er zijn al heel veel kinderen in Baarlo die hun graag willen helpen bij het "op kamp gaan".

Ook de Snoepertjes hebben een kei ruig programma voor de boeg. Op de eerste dag is het altijd de tent opbouwen en een eigen terreintje maken waar een zelfgesjorde tafel op staat. En 's avonds wordt de omgeving altijd even verkent. Maar zij gaan deze week bijvoorbeeld ook naar de kinderboerderij en gaan zelf primitief koken. Als dat maar goed gaat...

En verder doen De Snoepertjes ook gewoon mee met het vaste gezamenlijke programma. Dat bestaat o.a. uit de Dropping, Zeskamp, Vossenjacht, de Bonte Ring en de afsluitende barbucue (een mooi moment om eens even terug te kijken op de kampweek). Maar zo ver is het nu nog niet, natuurlijk.

Wil je foto's bekijken van het vertrek van De Snoepertjes (en Pien van De Meideroosjes, die ook aansluit),
klik dan op 17-07-12 Dinsdag op de fotopagina.


17 juli 2012, Kamp Baarlo 2012
Het Grote Zomerkamp 2012 in Baarlo is vandaag de vierde dag ingegaan. En ondertussen zijn d'r al wat foto's binnengekomen vanuit Baarlo, maar ook uit Blerick/Boekend, waar The Pink Ladies de eerste twee dagen hebben doorgebracht. Zij zijn o.a. gaan zeilen op de Maas tot aan Arcen (ijsje eten) en terug natuurlijk.

Het weer is natuurlijk niet het allerbeste wat je kunt hebben tijdens een kamp, maar de regen is nog geen echte spelbreker geweest. Echte Jong Nederlanders trekken zich er weinig van aan en ieder probleem is op te lossen, dus.....

Er wordt bijvoorbeeld lekker binnen in de blokhut gegeten als het regent en iedereen heeft een regenpak mee en laarzen aan als er buitenactiviteiten zijn. En daar waar nodig wordt het programma uiteraard wat aangepast. Op de foto's die nu binnengekomen zijn zien jullie o.a. de klompen die De Meidenroosjes zondagavond hebben gemaakt en De Coole Kikkers die een echte Cartoondag hadden met o.a. eenspel in het bos van Baarlo.

Via de fotopagina zijn de nieuwe foto's te bekijken. De foto's staan per dag bij elkaar. Als er nieuwe foto's zijn toegevoegd (van andere camera's), dan staat dit er bij vermeld met "nieuw". Er zullen dus foto's bij blijven komen tijdens en tot na het kamp. U kunt zo blijven volgen wat de kinderen zoal mee maken.


15 juli 2012, Limburgs DOEboek, echt iets voor jou...
Klik om deze afbeelding beter te bekijken...Jong Nederland Limburg heeft samen met Veldeke, het IVN en Dagblad de Limburg een DOEboek voor kinderen uitgegeven. Gekke spelletjes en geinige opdrachten. Knutselen en kleuren. Gezellig en actief. Zo veelzijdig en leuk is het honderd paginas tellende "Limburgs DOEboek voor de jeugd". Onze mooie provincie speelt een hoofdrol in het boek. Spelenderwijs leren kinderen van alles over Limburg; over het volkslied, de dieren, de cultuur en nog veel meer. Houd je van spelen, lezen en van humor? Dan is het Limburgs DOEboek jouw boek!

Neem een kijkje en krijg een indruk met enkele voorbeeldpagina's uit dit Limburgs DOEBoek.
Het boek werd gepromoot tijdens L1 'Goeiemiddag Limburg' van 21 juni 2012 (het boek komt bij 3.00 en 16.10 minuten ter sprake).

Interesse?
Het boek is te koop voor slechts 14,95 tijdens het kamp in Baarlo.
Kom je daar niet, neem dan contact op met Marco Hesp op 06-51554717
of mail naar marcohesp@jnamerica.nl.


14 juli 2012, Het Grote Zomerkamp 2012 in Baarlo is begonnen
De Badboys, Meideroosjes, De Coole Kikkers, The Pink Ladies, De Rambo's zijn begonnen aan hun Grote Zomerkamp. De Snoepertjes komen op dinsdag 17 juli de boel versterken. Dit jaar is Baarlo de bestemming, waar ze terechtkomen in de wereld van Cartoon Kampwerk! Dat is namelijk het thema van dit jaar. Gelukkig weten de kinderen dus al dat ze niet hoeven te schrikken als ze een tekenfilmfiguur tegen het lijf aan lopen.

Traditioneel werd de dag voor vertrek de vrachtwagen al geladen. En ook dit jaar werd iedereen even gecontroleerd op hoofdluis. Helaas beloven de weergoden ons niet veel goeds voor deze week, maar ja, die kunnen het ook wel eens fout hebben. Laten we daar dan maar op hopen. En och, wat maakt het uit, Jong Nederlanders zijn toch geen watjes...

Wil je wat meer weten over het kampterrein in Baarlo, of wil je er ook heen gaan met de fietstocht die de kampgangers ook kregen, kijk dan even op de Baarlo 2012.

Natuurlijk zijn er ook al foto's gemaakt en blijven er gemaakt worden tijdens het kamp. Deze komen dan natuurlijk zo snel mogelijk op deze site. Van de vrijdag en zaterdag zijn dus nu al foto's te bekijken. Ga daarvoor naar de fotopagina van deze site. Veel kijkplezier.


11 en 12 mei 2012, Bivak Snoepertjes America
Op vrijdag 11 mei was het dan eindelijk zo ver!
Na lang wachten mochten De Snoepertjes op bivak...
Toen om 19:00 uur iedereen gedropt was bij de blokhut (in gepaste kleding, want ons bivak had natuurlijk ook een thema, namelijk Ridders & Jonkvrouwen), en nadat de leiding hun frietjes op hadden, kon het feest eindelijk beginnen.

De tent werd op gezet, de luchtbedden werden opgepompt (met hulp van Judith en Manouk) en de slaapzakken werden uitgerold. Het was tijd voor een spelletje! Terwijl Judith en Manouk actief meededen met voetbal en tikkertje, probeerden Kim en Inge het vuur aan te maken. Na dik een half uur was het vuur eindelijk aan en mochten De Snoepertjes marshmallows komen roosteren. Manouk kreeg ondertussen een spoedcursus over brandveiligheid van Wim, waarnaar ze kwam aansjouwen met een reuze brandblusser! De avond ging snel voorbij en de ogen vielen langzaam dicht. Net voordat we de tanden wilden gaan poetsen gebeurde er een klein ongelukje: Janny had iets te veel marshmallows gegeten en het kwam er weer allemaal uit. Een snelle opfrisbeurt en ook Janny vloog daarna met een glimlach het bed in. Het slapen echter ging moeilijk en naar vele toilet bezoekjes (en waarschuwingen) werd het eindelijk rustig. Ook de leiding ging naar bed.

De volgende dag moesten we er al vroeg uit. We hadden een snelle ochtendcross, want iedereen had honger, dus de boterhammen werden snel genoeg op tafel getoverd. Na het eten en nadat we de tenten hadden opgeruimd, was het tijd voor een film: "Blub, ik ben een vis!". Iedereen genoot van de film, behalve Manouk, want die had even gauw een "super-nap" gedaan. Tussen de middag kregen we knakjes op een broodje en daarna gingen we hup in de auto, en richting0 "Het Plattelandje" in Veulen. Eenmaal daar vermaakte iedereen zich wel! Dave en Chantal crosste op de skelterbaan, terwijl Stephanie en Fenna de geitjes in de dierenweide heel interessant vonden. Mieke, Janny en Kes bouwde binnen hun eigen paleisje, en de leiding herleefde hun jeugd op de schommels. Na een lekker ijsje en helemaal moe van de 2 drukke dagen waren we om 16:00 uur terug bij de blokhut en stonden papa en mama klaar om jullie op te halen. Ons bivak was zeker geslaagd!

Wil je de foto's zien van dit bivak, klik dan hier.


15 juni 2012, Zeepkist bouwen
De Rambos hebben de afgelopen weken in 2 teams aan hun eigen zeepkist gebouwd om op kamp te kunnen zeepkist-racen! Beide teams kregen hetzelfde stalen frame om hun wagen verder uit op te bouwen, wielen werden door de teams zelf verzorgd. Ze hebben alles zelf gebouwd, met misschien hier en daar een suggestie voor het gebruik van het gereedschap.
Rest nu nog de vraag, wie is het snelst?

Benieuwd naar de foto's van het bouwen en testen natuurlijk, klik dan hier.
Voor de uitslag van de zeepkistenrace, moeten nog even wachten tot het kamp.19 en 20 mei 2012, Bivak "America dt stit"
Na een aantal pogingen om op bivak te gaan is het er nu eindelijk toch van gekomen. We zijn op bivak geweest en wel in ons eigen America. Dit was ook het thema. Na eerst een stukje op de fiets te hebben gezeten hebben we ons bivak opgeslagen op Camping De Sleng. Het weer was heerlijk en we genoten dus ook van het zonnetje.

Nadat we onze tenten opgeslagen hadden en een lekker broodje knak hadden genuttigd, zijn we op de fiets gesprongen en naar Lies Klomp gegaan, om hier aan de slag te gaan met een stuk klei. Dit was in het begin even denken, maar later op de middag kwam in ieder de Picasso naar boven. De prachtigste beeldjes kwamen naar voren. Nadat we bij Lies de beeldjes hadden gemaakt zijn we lekker gaan barbecuen. Heerlijk.

Na het barbecuen zijn we al rollend met een bal naar Annet gegaan om daar een leuke film te kijken, met heerlijke popcorn en nootjes. Op zondag morgen stond het primitief ontbijt op het programma. Hiermee hebben we heerlijke pizza's en eieromeletten gemaakt. Daarna was het alweer tijd om onze tenten op te ruimen. Na dit te hebben gedaan en nog even heerlijk onder een boom te hebben liggen luieren, zijn we op de fiets richting de blokhut gegaan. Hier hebben we nog lekker gekliederd met water, het was namelijk veel te heet om het bos in te gaan. Hierna was het bivak afgelopen. Wij hebben er in ieder geval van genoten. Jullie toch ook?
Wil je de foto's zien van ons bivak, klik dan hier.


4 t/m 6 mei 2012, Bivak Rambo's Swolgen/Broekhuizenvorst
In het eerste weekend van mei zijn De Rambos op bivak geweest in Swolgen/Broekhuizenvorst. Het was een weekend vol regen, maar dat mocht de pret niet drukken. Kleren zijn gedroogd bij het vuur (zie fotos) en ook verschillende activiteiten zijn rondom het vuur gehouden om warm te blijven. Echter was de regen onvermijdbaar voor de Crazy 88 opdrachten in Arcen.

Zo moesten De Rambos een goede daad verrichten, levend standbeeld spelen en nog veel meer. Dit alles op zon origineel mogelijk manier om zoveel mogelijk punten te behalen. Zondag was het opruimen en terug naar huis!
Benieuwd naar de foto's, klik dan hier.
 


18 t/m 20 mei 2012, Legerbivak The Badboys
Eerst een stukje fietsen naar het basiskamp aan de Hofweg. Daar aangekomen gingen we een vuurtje stoken en de tent opbouwen. Daarna hebben we heerlijk gebarbecued. De volgende dag hebben we lekkere tostis gemaakt op onze zelfgemaakte bbq. Na deze lekkere maaltijd zijn we helemaal binnendoor over beekjes naar het bos gewandeld, waar we hutten hebben gegraven op/in de zandberg. Toen we daar een paar broodjes knak hadden gegeten zijn we weer terug gelopen naar ons basiskamp. Daar zijn we een vlot gaan bouwen om op de Kabroeksebeek te gaan varen. 's Avonds hebben we weer flink vuur gemaakt en daar soep en aardappels op klaargemaakt. De laatste dag moesten we weer alles opruimen en was het bivak helaas weer voorbij. Ik hoop dat jullie het heel leuk gevonden hebben. Wij in ieder geval wel! Benieuwd naar de foto's, klik dan hier.
Je kunt ook kijken op de pagina van The Badboys.

Groetjes de leiding.


11 mei 2012, Jubileum Ron van de Munckhof
Op vrijdag 13 april tijdens de jaarvergadering zou Ron van de Munckhof in het zonnetje gezet worden i.v.m. zijn 25 jarig jubileum bij Jong Nederland America. Maar helaas was hij die dag ziek, waardoor we zijn huldiging verschoven naar de stafvergadering op vrijdag 11 mei. Het feestje was er niet minder om.

Ron, geboren in 1979 is lid van JNA sinds 1987. Hij begon als lid bij het JNA-Team, dit werd later FC Knudde.

Na zijn periode bij de Knuddes was het tijd voor echte piraten, De Peelpiraten. Deze groep heeft hij jaren samen met Ard Swinkels gedraaid. Na verloop van tijd kwamen er ook dames bij de groep. En werd de groep omgesmolten tot Wij Met Lange Ei. Hier was hij leider samen met Ard Swinkels, Sacha Verheijen, Linda van der Hulst en Yolanda Drabbels. Met deze groep heeft hij verschillende kampen nog gehad: Walem, Warffum, Echternach en Winterswijk (daar gingen ze o.a. op bezoek bij de bassist van de Zingende Freesia's, leuk man).

Daarna is hij nog leider geweest bij De M&M's. Hier was hij leider samen met Christel Tielen, Sandra Billekens en Thijs Klomp. Met deze groep is hij ook nog op kamp geweest in Den Andel (Groningen) en Zell am See (Oostenrijk). Zijn M&M's zijn in 2003 zelfs Provinciaal Junioren Kampioen geworden in Sint Geertruid, dan moet 't wel een goede leider zijn...

Verder is Ron natuurlijk ook erg actief geweest voor de club in al die jaren. Voor OPA, de Vlooienmarkt en het organiseren van verschillende activiteiten. De laatste jaren woont Ron in Horst en zien we hem helaas wat minder in america.

Ron staat binnen JNA vooral bekend om zijn verhalen. Hij is namelijk erg goed in het verzinnen van verhalen, maar ook ze vertellen. Samen met Karin van Rengs heeft hij veel geschreven in diverse schriftjes. En als je last had van schouder of rug tijdens een kamp, hoefde je Ron maar even te vragen en hij gaf je een lekkere rugmassage (soms wel iets te hard, maar anders werkte het niet). En tijdens de kampverkenning van De M&M's mocht hij de film uitkiezen. Christel en Sandra waren iets minder gecharmeerd van de film, het was namelijk een griezelfilm.
Vooral als er een typetje gespeeld moet worden, er een verkleedpartijtje is, dan is Ron niet de beroerdste en doet ie graag mee. Een mooi voorbeeld is de rol van Kapitein Haak die hij graag vervulde voor Aquatopia, de jubileumactiviteit van Jong Nederland Utopia. Dat filmpje is (nog altijd) te bekijken via Google Video en www.jnutopia.nl.

We feliciteren Ron met zijn 25 jarig jubileum en danken hem voor zijn goede inzet al deze jaren. En we hopen dat hij graag nog lang bij de club wil blijven.
Foto's van de huldiging zijn te bekijken via MijnAlbum.nl.
Foto's van Ron door de jaren heen vind je hier.


17 februari 2012, Carnavalsbal
De vrijdagavond van Carnaval is traditioneel het Carnavalsbal in de blokhut van Jong Nederland America. En uiteraard werd het ook dit jaar weer een gezellig feestje. De meeste bezoekers hadden de smaak nog goed te pakken na de carnavalsmiddag op school. De energie was nog lang niet op, waardoor er ook nog flink gedanst en gehost kon worden beej s Thos. Tussendoor kwamen de heren van AC/DC (Winnaars Playbackshow 2012) nog een optreden verzorgen, waarvan een filmpje hieronder te bekijken is. Op het einde van de avond was bij sommige toch de batterij leeg, maar dat mag ook...

Juul Kleuskens, Jeroen Kessels, Lara Cuppen en Marcel Geurts waren de prijswinnaars bij verkiezing "best verkleedde carnavalist". Foto's van hun en nog vele andere zijn te bekijken en te downloaden via MijnAlbum.nl.
 

 
 


25 en 26 november 2011, Sinterklaas
Ook dit jaar bracht Sinterklaas weer een bezoekje aan de leden van Jong Nederland America. Op vrijdag 25 november kwam hij 's avonds voor de oudste leden en leiding naar de blokhut. Daar zaten heel veel kinderen te wachten op wat de pieten dit jaar weer hadden gezien tijdens activiteiten bij JNA. De spanning was te snijden, want de meeste wisten wel dat ze iets uitgevreten hadden, ofzo. En ja hoor, het stond allemaal feilloos in het grote boek. Gelukkig kon iedereen het weer goed maken door een liedje te zingen of een passende "straf" te ondergaan. Gelukkig ging iedereen (toch) tevreden naar huis, omdat ze allemaal iets leuks hadden gekregen in hun surprise. Bekijk fotos van deze avond hier.

Op zaterdag 26 november kwam De Sint speciaal voor de leden van jongste groepen. Ook bij deze kinderen hadden de pieten wat dingetjes ontdekt die niet altijd even netjes waren. Gelukkig was dit wel veel minder dan bij de grote jongens en meisjes. Sommige konden een kunstje en die mochten dat dan doen voor Sinterklaas, andere mochten een liedje zingen of hun tekening afgeven. Uiteraard krijgen ze daar overheerlijke pepernoten voor terug van de pieten. Op het einde mocht iedereen ook nog even een handje komen geven aan De Sint. Helaas had hij niet veel tijd, want er waren weer andere kinderen waar hij naar toe moest, maar volgend jaar komt hij vast weer terug. Het was spannend allemaal, maar gelukkig was het vooral ook een gezellige middag in de blokhut van Jong Nederland America. Dat blijkt ook uit de foto's die genomen zijn. Bekijk die maar eens hier.


10 november 2011, Sint Maarten
Ook dit jaar kwam Sint Maarten weer naar America op 10 november. Eerst mochten de kinderen van 17.30 tot 18.15 uur langs de deuren gaan om wat lekkers bij elkaar te zingen, daarna was de lampionnenwedstrijd bij Blokhut s Thos van Jong Nederland America. Nadat de jury (Wilma van Ginkel, Karin Philipsen en Dorien Smedts) klaar was met jureren ging de stoet kinderen achter St. Maarten en zijn ridders aan in de richting van de troshoop aan de Slikweg. Daar werd het verhaal van St. Maarten verteld en werd de troshoop aangestoken door de ridders. Aansluitend werd de prijsuitreiking van de lampionnenwedstrijd verricht. De uitslag vind je hieronder. Foto's van Sint Maarten 2011 vind je hier.

Groep 1 + 2     Groep 5 + 6  
1e prijs: Sem van Dijnen Spin   1e prijs: Caro Beelen Voetbalveld
2e prijs: Lara Cuppen Paddenstoel   2e prijs: Maud Theeuwen Vlinder
3e prijs: Lucy Versteegen Spin   3e prijs: Tom Smedts Tractor

Groep 3 + 4
   
Groep 7 + 8
 
1e prijs: Lynn Schurink Beer   1e prijs: Lucy Rasing Spin
2e prijs: Giel Hoeijmakers Papegaai   2e prijs: Maaike Pouwels Vlinder
3e prijs: Dave Jacobs Sponge Bob   3e prijs: Jeroen Kessels Leeuw

 


29 oktober 2011, IKL Snoeidag Kerkbos
Leden van Jong Nederland America zijn op zaterdag 29 oktober weer hard aan de slag geweest in Het Kerkbos. Sinds januari 2010 snoeien zij de onderbegroeien, maar ook wel enkele boompjes, om zo een meer open bos te creren. Dat is nu aardig gelukt. Het was nu de derde keer dat er gewerkt is en de klus is nu voorlopig geklaard. Geweldig gedaan, jongens en meisjes.

De dag begon met enkele veiligheidsinstructies van boswachter Peter Joosten en Tiemen Brouwer van de stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg). Daarna gingen groepjes van 6 kinderen het bos in en aan de slag. Al snel hoorde je "van onderen" galmen door het bos. Het teken dat er weer een boom geveld werd. Deze werden daarna dan netjes in paaltjes gezaagd van een meter. Alle takken werden vervolgens op een mooie hoop gegooid die vanaf nu dient als "dierenhotel" in het Kerkbos. Hierdoor wordt de toegankelijk tot dit bos gewaarborgd en biedt het veel kansen voor de bosdieren die leven in ons bos!

Na een uurtje werken was het tijd voor een pauze. Maar voordat de kinderen lekkere warme chocomel kregen met een plakje cake van Bakkerij Ummenthun moest er nog een officile handeling verricht worden. Want deze zomer is er wandelroute (laarzenpad) van ongeveer 2,5 kilometer aangelegd langs de Kabroeksebeek, de Kerkboschlossing en door het Kerkbos, het Kabroeks Ommetje (herkenbaar aan de palen met de groene strips). En die moest nog officieel geopend worden. Dat werd gedaan door een informatiebord te onthullen bij en over Het Kerkbos, nadat Hay Engels (voorzitter America in het Groen) enkele woorden had gesproken over de totstandkoming van dit ommetje. Vijf leden van JNA mochten hierbij helpen, namelijk Wendy Vogelzangs, Jan van Doremaele, Maaike Pouwels, Rik Philipsen en Marah Luttge. Zij moesten daarvoor wel eerst heel veel knopen losmaken, maar gelukkig konden ze dat ook goed. Piet Swinkels een Jan Geerarts hielpen wat mee, omdat zij het meeste werk hebben verricht bij het aanleggen van het ommetje.

Nadat dit bord onthuld was ging de chocomel er goed in. Maar er moest nog wat gewerkt worden, natuurlijk. En ondertussen dat de kinderen weer in het bos bezig waren werd een tweede informatiebord geplaatst, namelijk langs de Kabroeksebeek bij de Pastoor Jeukenstraat. Ook dit bord staat nu mooi.

De samenwerking tussen Jong Nederland America, het IKL en het kerkbestuur is voortgekomen uit het project Dorpen (America) in het Groen, een provinciaal project dat aangeboden is aan de dorpsraad van America, dat met open armen is ontvangen. Meerdere succesvolle projecten zijn hieruit zo gerealiseerd de laatste jaren in America. Er zijn veel foto's hiervan gemaakt, bekijk deze via MijnAlbum.nl. Op Inhorst.nl vind je meer foto's van deze leuke dag.


17 en 18 september, Kaderschouw (Kaderkantje) in Geleen-Lindenheuvel
Kaderschouw 2011 zit er weer op. Het is helaas nu weer 2 jaar wachten tot de volgende.....
Kaderschouw is de tweedaagse leidersbijeenkomst waar zo'n 400/450 leiders uit heel Limburg aan deelnemen om wat van elkaar op te steken, om het zo maar eens te zeggen. Tijdens het educatieve zaterdagmiddaggedeelte werden de leiders weer nieuwe vaardigheden en tips bijgebracht middels workshops op diverse locaties in Lindenheuvel. De speurtocht naar deze 8 "posten" was natuurlijk een makkie voor de ervaren leiders. Het algemeen thema van de workshops was Tieners, met als onderdelen: Teambuilding, Graffiti, TienerTop5, Le Parcours, Kaderkoken, Muziekkantje, New Spel (Slacklinen) en Juniorenspellen. Een leerzame middag, al duurde 't allemaal wat lang.

's Avonds na het heerlijk eten (Hollands, Duits, Turks en Indonesisch buffet) was het tijd voor een lekker feestje. En dat werd het ook, natuurlijk. Dat was op zondagmorgen dan ook nog wel een beetje te merken. Maar dat mocht de pret niet drukken. Erik kon zich ook niet drukken voor het "Minute 2 win it" ochtendspel. Hij was de uitverkorenen namens JN America om de eer van America hoog te houden. Maar helaas wist hij het spel "Communicerende Vaten" niet correct uit te voeren. Maar Erik toch. Daarna nog even klappen (voor de fotograaf), in het kader van "De Week van het Applaus", en toen weer op America op aan.

Het was weer een geslaagde Kaderschouw, waarin we weer contact hebben kunnen leggen met collega leiders/sters (en dat was lekker, volgens John) en ervaringen hebben kunnen uitwisselen. Een activiteit waar natuurlijk ook foto's van zijn. De zijn te bekijken op via de fotopagina. Hier staat een map met algemene foto's (wat gecensureerd) en een map met foto's van en met JNA'ers. Daarbij ook een filmpje van de Slackliners Jeroen en Nick, genoeg om d'r fff te voor gaan zitten...


28-08-2011, Spetterende Dorpszeskamp in America
Voor de vijfde keer op rij is het team Half Um (fam. Sikes) Zeskampkampioen geworden in America. Dit jaar mochten zij de nieuwe wisselbeker mee naar huis nemen, omdat de vorige wisselbeker de brand in hun bedrijf helaas niet overleefden.

Dit jaar was de familie Sikes er dus op gebrand om de Station America Wisselbeker wederom te veroveren. Dat zou niet mee gaan vallen, want enkele ervaren deelnemers konden dit jaar niet mee doen door blessures. Hierdoor werd hun team verjongd en werden de tactieken ietwat aangepast. Maar mede door de goede voorbereiding en het perfecte coachingswerk van langs de kant wist het team dus ook dit jaar de Grote Dorpszeskamp van America winnend af te sluiten.

De zondag begon met het presenteren van de team met hun zelfgemaakte jokers. De deskundige jury kon dus al meteen aan de slag, maar het echte werk moest dus nog gaan beginnen. Want zes originele Zeskampspellen en een Rode Draad Spel lagen te wachten de deelnemers, namelijk het Waterballonnenspel, Tobbedansen (met ballen), Biertje???, Helmenrace, Lachen en gieren met zn vieren, Uit-gekleed en het Klootstoten (Rode Draad Spel). Op zaterdag hadden alle kinderen van America al voor het nodige spetterwerk gezorgd met deze spellen, dus dat beloofde ook veel spektakel voor de zondag bij blokhut s Thos van Jong Nederland America.

Alle deelnemers deden hun uiterste best op sportief gebied. Met spelelementen als kracht, snelheid, slimmigheid, souplesse, inzicht, moed, inzet, taktiek, techniek en creativiteit kon men strijden om mooie prijzen, maar vooral ook om de eer. De coaches van de teams hadden het dan ook niet makkelijk om de beste teamopstelling te maken en om de juiste tactiek te kiezen. Uiteindelijk wist Half Um dus weer te winnen. Een geweldige prestatie. Proficiat! Over twee jaar wil Half Um weer uitgedaagd worden tijdens De Grote Dorpszeskamp, dus

Hieronder de volledige uitslag:
1. Half Um
2. OJC Cartouche
3. De Ontspoorden
4. Beauty's & the nerds
5. De Zwoeps
6. VC Lek meej de zuk
7. Turbo
8. Bandida's & Co

Fotos van de Jeugd- en Grote Dorpszeskamp zijn te bekijken en te downloaden op de fotopagina.


27-08-2011, Jeugdzeskamp 2011
Wat was het toch een ruige middag bij Jong Nederland America. Zes kei vette zeskampspellen en een rode draad spel (zoals dat hoort bij een echte zeskamp) stonden er klaar om gespeeld te worden, namelijk:

- Waterballonnenspel
- Tobbedansen (met ballen)
- Colaatje???
- Helmenrace
- Lachen en gieren met zn vieren
- Uit-gekleed
- Klootstoten (Rode Draad Spel)

Eerst moesten er eerlijke groepjes gemaakt worden, natuurlijk. En toen dat bekend was ging ieder team naar hun eerste spel. Het ging er meteen serieus tegenaan. En zo hoort dat ook natuurlijk. Iedereen wilde natuurlijk wel winnen. Gelukkig is het meedoen belangrijker bij Jong Nederland, dus iedereen kreeg een kans. De spellen waren soms moeilijk, soms makkelijk, maar zeker iedere keer leuk. Ook was er af en toe een pauze om uit te rusten natuurlijk en om iets lekker te eten en te drinken. Toen iedereen alle spellen had gedaan ging de jury snel alle punten bij elkaar optellen. Team 2 wist te winnen, dat was het team van Minthe, Chelsey, Helle, Kristel, Gaoye en Janny. Proficiat hiermee. Maar eigenlijk allemaal proficiat, want jullie waren eigenlijk allemaal even goed. Iedereen mocht daarom wat lekkers uitzoeken en jullie kregen allemaal een eigen medaille in de vorm van een sleutelhangerlampje. Een leuk aandenken aan deze leuke dag.
Foto's van deze dag kunnen jullie bekijken en downloaden via de fotopagina.


22-08-2011, Seizoensopeningsdag, Jeugdzeskamp en Grote Dorpszeskamp
Op zaterdag 27 augustus gaat het nieuwe seizoen al weer van start met de jaarlijkse Seizoensopeningsdag. Alle kinderen vanaf 5 t/m 13 jaar zijn welkom om mee te doen aan de Jeugdzeskamp. Inschrijven kan tussen 12.30-13.00 uur. En nadat de teamindeling bekend is gemaakt kan er begonnen worden aan de strijd. Rond 16.00 uur wordt bekend gemaakt welk team het beste zeskampteam bij de jeugd is geworden.

Na de seizoensopeningsdag, beginnen vanaf maandag 29 augustus, weer de groepsavonden.
Ben je nog geen lid van Jong Nederland en dat wil je wel? Dat kan! Tot december kun je gratis meedoen met een groep. Wil je weten welke groep bij jou past? Klik dan hier voor een overzicht. Je kunt dan gewoon naar n van de groepsavonden gaan. Dus tot de seizoensopeningsdag en hopelijk ook bij n van de groepen Jong Nederland America.

Grote Dorpszeskamp
Op zondag 28 augustus staat De Grote Dorpszeskamp van America op het programma. Die is voor iedereen vanaf 13 jaar. Dan mogen dus ook papa's en mama's de zeskampspellen doen. Deze middag begint om 13.15 uur en is ook spectaculair om naar te kijken. Dat zou ik dan ook zeker doen...


23-07-11, Kamp Mook zit er op!
Op zaterdag 16 juli 2011 vertrok Jong Nederland America naar het uiterste noorden van Limburg. De Bandidas & Co fietsten richting Afferden, de rest naar het Scoutingterrein in Mook. Hoewel de weersvoorspellingen aangaven dat het de hele week in Nederland slecht zou zijn, bleef onze omgeving gespaard van de meeste ellende. Natuurlijk hebben we ook af en toe een buitje gehad, maar dit was voornamelijk s avonds en s nachts.

Zo was het op zondag lekker weer om de Niers te verkennen via kano, raft of zelfgemaakt vlot. Ook op maandag tijdens de tocht waren de regenpakken niet nodig, 13 km wandelen door Mook en over de Mookerhei.

Op dinsdag kwamen De Snoepertjes het kamp versterken. En ook De Bandidas & Co vervolgden de rest van hun kamp op het terrein in Mook. Zij mochten s avonds meteen helpen met het veroveren van de schat tijdens het bosspel. Het was een spannende strijd, waar iedereen goed meedeed, mede door de fanatieke leiding.

De week werd op woensdag traditioneel doorgezaagd met de oudermiddag. Nu konden de kinderen eindelijk laten zien waar ze op kamp waren en hoe ze iedere keer berg-op-berg-af moesten om bij de tenten te komen. Het spel dat door de ouders gespeeld werd, bleek uiteindelijk een makkie voor 2 doorgewinterde Jong Nederlanders (we noemen geen namen). De dropping die volgde op de oudermiddag (en de frietjes van Friet van Lei) bleek een flinke uitdaging. Het was de kunst om via het kompas ongezien langs de patrouilles te komen. De Rambos deden hun naam eer aan en slaagden hierin met vlag en wimpel.

Door de late terugkomst van de dropping werd besloten om op donderdag lekker uit te slapen, zodat we ons goed konden voorbereiden op de 6-kamp. De fotos spreken voor zich: vies, nat, vettig. Maar er werd ook goed samengewerkt en natuurlijk veel gelachen. Precies zoals de 6-kamp hoort te zijn.

De Vossenjacht was dus verplaatst naar vrijdag. Met een groot zoekgebied, dat grensde aan het parcours van de wandel-4-daagse was het toch moeilijk om de vossen te vinden. Uiteindelijk is het toch gelukt en konden we s middags lekker met zn allen naar het strand van de Mookerplas. Daar brak zowaar speciaal voor ons de zon regelmatig door. Met een lekker ijsje van de jarige kampleider hebben wij ons daar prima vermaakt. Bij terugkomst begonnen we alweer aan de afsluitende Bonte Ring, BBQ en kampvuur. Hier werden alle herinneringen van de afgelopen week nog eens opgehaald. En tjonge, wat hebben we toch weer een hoop beleefd. Want naast al deze activiteiten hebben de groepen ook nog veel apart gedaan.

Zo bleken de meiden van De Pink Ladies toch echt wel beter met kruisboog schieten dan De Rambos. De Vleagels bezochten de Bergen en het masdoolhof, De Coole Kikkers gingen vroeg uit de veren om te douwtrappen en De Bandidas & Co gingen bowlen en hebben lekker gekookt met kleuren. Er werd sowieso wat afgekokkereld door de groepen. Primitief ontbijt/lunch/avondeten koken op een houtvuur is n van de vaste onderdelen die iedere groep een keer gedaan moet hebben. Van pizzas tot wentelteefjes, van groentesoep tot gebakken banaan met chocola. Het ging er allemaal in als zoete koek. En s avonds werd er regelmatig een filmpje gepikt in onze eigen privbioscoop.

Als het even wat minder weer was, dan werd er ook nog flink wat in elkaar geknutseld. Wat hebben we allemaal gezien? Vliegers, geverfde T-shirts, mozaek spiegels, in elkaar gesoldeerde tractors, versierde slippers en dan nog niet te spreken over de schommels en stoelen die in elkaar zijn gesjord. Ook een heuse beautybehandeling kon niet ontbreken. Al met al hebben we een bomvolle week gehad met erg veel leuke activiteiten. De terugweg naar huis op zaterdag door weer en wind zorgde ervoor dat het laatste restje energie wat ze nog hadden ook werd opgebruikt. Wat zal iedereen goed geslapen hebben

Leuke foto's en filmpjes van het kamp zijn te bekijken via de fotopagina.


16 juli 2011 Kamp Mook is begonnen !!!
De Vleagels, De Coole Kikkers, The Pink Ladies, De Rambo's en De Bandida's & Co zijn vandaag begonnen aan hun Grote Zomerkamp. De Snoepertjes komen op dinsdag 19 juli de boel versterken. Dit jaar is Mook de bestemming, waar de legende van Kiste Trui opgelost dient te worden. Een probleem dat de Mookenaren al eeuwenlang hebben. Wij lossen dat wel fff op voor hun...

Traditioneel werd de dag voor vertrek de vrachtwagen al geladen. En dit jaar werd ook iedereen even gecontroleerd op hoofdluis. Het zou toch jammer zijn als n iemand verantwoordelijk zou zijn voor het verspreiden van dit onaangename diertje.

De weergoden beloofden ons niet veel goeds voor deze week, maar ja, die kunnen het ook wel eens fout hebben. Laten we daar dan maar op hopen. En och, wat maakt het uit, wij zijn toch geen watjes...

Wil je wat meer weten over het kampterrein in Mook, of wil je er ook heen gaan, kijk dan even op de Mook 2011.

Natuurlijk zijn er ook al foto's gemaakt en blijven er gemaakt worden tijdens het kamp. Deze komen dan natuurlijk zo snel mogelijk op deze site. Van de vrijdag en zaterdag zijn dus nu al foto's te bekijken. Ga daarvoor naar de fotopagina van deze site. Veel kijkplezier.


21 mei 2011 Shanna & Patty halen Oud Papier op
Wat zijn die dames toch goed bezig voor de club!!!


14 en 15 mei 2011 Junioren Jongens- en Gemengdtoernooi in America
Op 14 en 15 mei 2011 was het Junioren Jongens en Gemengd Toernooi dat georganiseerd werd door Jong Nederland America. Het thema was "Camp Army Challenge".

Het werd een spectaculair toernooi met 11 deelnemende teams uit Horst, Meterik, Hegelsom, Kronenberg en Siebengewald. Na aankomst op zaterdagmorgen moesten de tenten natuurlijk opgebouwd op de legerbasis van America. Een en ander werd goed gecontroleerd door de strenge, doch rechtvaardige, inspectie.

Net na de middag werd er gestart met het onderdeel "Verkenning", de tocht. In de vier tochtjes die uitgezet waren moesten de legereenheden de posten opzoeken waar opdrachten klaarlagen voor de soldaten. Soms waren die makkelijk, een kledinglint maken, een stormbaantje lopen, wat ruiken, proeven en voelen en soms waren ze wat moeilijker zoals kompasschieten, dieren natekenen en het natuuractiespel. Het ruigste was misschien wel met het vlot over de beek. Hier kwam wel wat strategie en teamwork bij te pas, want het moest natuurlijk zo snel mogelijk.

Na het avondeten, BBQ-worst en hamburgers (typisch Amerikaans) werden de peletons verwacht in de meetingroom waar de troepen op de proef werden gesteld op het gebied van kennis over het leder, het onderdeel "Genie". Tussendoor mochten zij hun legervoertuig presenteren (thuisopdracht) aan elkaar, het onderdeel "Defil"  Uiteraard werd dit ook streng beoordeeld door de jury n door alle aanwezigen.

's Morgens vroeg, reveille. Na het ochtendmaal klaarmaken om naar "Het Slagveld" te gaan. Actie bij de mannen met sport & Spel. Op het programma staan 3 onderdelen, Americaans Slagbal, Emmerbal en Vette Haas. De bataljons strijden tegen elkaar alsof hun leven er van afhangt en dat is maar goed ook, want er zal toch een winnaar moeten komen van deze "Camp Army Challenge".

Die kwam er ook, wel 2 zelfs, want ook het enige gemende team dat mee deed (KJEMmenators uit Kronenberg) werd tot winnaar uitgeroepen in hun divisie. Bij de jongens won het peleton van Klub QKLQ 2 uit Hegelsom. Hieronder de volledige uitslag van het Junioren Jongens Toernooi 2011 in America:

1

 

Klub QKLQ 2

Hegelsom

2

 

Wilde Tijgers 1

Meterik

3

 

Aalt Vettig 1

Horst

4

 

Wilde Tijgers 2

Meterik

5

 

Klub QKLQ 1

Hegelsom

6

 

KJEMmernators

Kronenberg (gemengd)

7

 

Aalt Vettig 2

Horst

8

 

Noeit Gen Zin 2

Horst

8

 

Bravilor Monde

Hegelsom

10

 

De Hennies

Siebengewald

11

 

Noeit Gen Zin 1

Horst

Teams 1 t/m 5 mogen door naar het Provinciaal Juniorentoernooi. Net als het gemende team uit Kronenberg.
Proficiat allemaal.

De organisatie knipte heel wat foto's, net als de leiders van Kronenberg en Siebengewald. Die zijn allemaal te bekijken via Mijnalbum.nl. Hieronder foto's van de winnende teams. En download hier alle groepfoto's. Ook zijn hieronder filmpjes te bekijken (via Youtube.nl).


1e prijs - Klub QKLQ 2 uit Hegelsom

 

1e prijs (gemengd) - KJEMmernators uit Kronenberg

2e prijs - Wilde Tijgers 1 uit Meterik

3e prijs - Aalt Vettig 1 uit Horst

 

 

04 mei 2011 100e Vrijwilliger van de week Mia Claassens
De stafleden van Jong Nederland America waren er (bijna) allemaal bij toen op de jaarvergadering Mia Claassens werd benoemd tot erelid van Jong Nederland America.

In het kader van het Europese jaar van de vrijwilliger had Jong Nederland Limburg ook nog een verrassing voor haar in petto: In 2008 is de rubriek de vrijwilliger van de week op de website van Jong Nederland Limburg gentroduceerd. Wekelijks zet Jong Nederland Limburg een vrijwilliger in het zonnetje. Met de 100e vrijwilliger wilde Jong Nederland Limburg iets speciaals. Alle voorzitters kregen de vraag om kandidaten aan te dragen voor de titel: de 100e vrijwilliger van de week. Jong Nederland Limburg kreeg veel, maar vooral veel verschillende reacties binnen. Jong Nederland Limburg koos voor Mia Claassens-Rongen uit America.

Het bijzondere aan Mia is het feit dat ze al zolang actief is en op haar leeftijd jonge mensen de kans geeft er hun club van te maken zonder deze mensen in de weg te staan. Bijzonder is ook (en dat heeft de doorslag gegeven) dat Mia ook actief is binnen andere verenigingen in America en daardoor is ze verbindend. Kijk snel op www.jnlimburg.nl om het verhaal van Mia Claassens-Rongen en onze afdeling te lezen. Of klik hier.


30 april 2011 Vette Haas bij de Rambo's
En wat die Pink Ladies kunnen dat kunnen de Rambo's natuurlijk net zo goed. Of misschien nog wel .....
Klik voor foto's maar eens hier. Laat het Vette Haas seizoen hierbij geopend zijn!!


30 april 2011 Groepsavonden The Pink Ladies
In de afgelopen periode hebbend The Pink Ladies een paar vet ruige groepsavonden gehad. Wil je zien hoe dat er aan toeging bij het vla happen, maskers maken en Vette Haas klik dan maar eens hier voor de bewijzen.


15 april 2011 Jaarvergadering, huldiging jubilarissen
Zoals ieder jaar werden er ook dit jaar weer stafleden gehuldigd vanwege een jubileum. Dit jaar was het de beurt aan Ard Swinkels en Mia Claassens.

Ard is 25 jaar bij Jong Nederland en kreeg daarom een JNA-klok met foto's van een aantal momenten van hemzelf bij Jong Nederland America. Mia Claassens werd wat extra in het zonnetje gezet vanwege haar 40 jarig jubileum. Als dank werd zij in de jaarvergadering benoemd tot erelid voor het leven. Zelfs de Hallo Horst aan de Maas was er bij en heeft over Mia een mooi stuk in hun weekblad geplaatst. Heb je het gemist, of wil je het nog eens lezen? Klik dan hier om het te kunnen lezen.
Foto's van deze huldigingen vindt je hier (met dank aan Jos Derks van Hallo Horst aan de Maas).
Wil je de speech van voorzitster Els nog eens lezen, dan kan dat via 25 jaar Ard Swinkels en 40 jaar Mia Claassens.


1-3 april 2011 Bivak De Rambo's in Evertsoord
Heey Rambo's! Weer allemaal bijgekomen van een heftig, primitief, bivak? We zijn er wel achter gekomen dat wc's en douches voor jullie allemaal overbodige luxe is. Een Hudo en een fris kanaal is meer dan genoeg voor een echte Rambo. Maar ik zal even vooraan beginnen. Vrijdag rond de klok van 19.00 uur werd er aanstalte gemaakt om naar het ver en afgelegen Evertsoord te vertrekken. Na een lange en uitbundige reis van wel liefst 20 minuten werd de aanhanger leeg geladen en de tenten opgezet. Dit was voor sommigen al een hele klus, vooral omdat het al donker begon te worden. Vooral de Hudo sjorren was een spektakel op zich. Dit moest namelijk snel gebeuren omdat n van de Rambo's onder hoge druk stond. Na al dit zwoegen was het tijd voor nog een lekker broodje knak waarna er plaats gemaakt werd voor het kampvuur. Nog even een eng verhaal uit de, onder het bed opgedoken, "Spookdoos van Roos" en het was alweer tijd om te gaan snurken. De volgende dag werd er ontbeten en vol goede moed opgestaan om te vertrekken naar het Meerdal. In ieder geval dat dachten jullie. Maar jongens, jullie denken toch niet dat we met een bivak gaan zwemmen bij het Meerdal? Dat is helemaal niet Rambo genoeg. Zelfs tijdens het bouwen van de vlotten werd er nog steeds vast volgehouden dat we naar het Meerdal zouden gaan. Ik denk dat het Meerdal jaloers mag zijn op de ruige middag die wij gehad hebben op het kanaal bij Helenaveen. Er was namelijk een heftige strijd over wie het sterkste vlot had. Wie zou er zinken en wie zou er varen? Team Titanic of Team Kopje Onder? Eenmaal te water bleken beide vlotten niet helemaal solide te zijn maar des te meer Rambo-proof. Helaas is niet iedereen er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Maar ja, zo wijdt je wel je eerste Rambo-bivak in. Eenmaal terug van de eerste hulp stond er een vlezige BBQ te wachten die met man en macht verorberd werd. 's Avonds werd er natuurlijk niet door jullie getonteld en vloeiden de marshmallows rijkelijk in het rond. Bij zo'n kampvuur werd de "Stoffige doos van Roos" natuurlijk weer open gebroken en zaten jullie allemaal op het puntje van de bank te luisteren naar een verschrikkelijk eng verhaal over een vervloekte kist. De volgende dag werd er snel weer afgebroken en werden de Rambo's een ontzettend mooie groepsfoto rijker. Waarna er weer op de fiets gesprongen kon worden om de lange terugrit, door berg en dal, te maken. Eenmaal thuis kon er weer volop met pap en mam geknuffeld worden en kon de leiding het terras op. Al met al een erg geslaagd weekend.
Rambo-leiding out! Roos John Nick (vanaf een afstandje) & Erik.

Wil je zien wat wij in Evertsoord hebben uitgespookt klik dan hier voor de foto's of klik hier voor een filmpje van het vlotvaren.

Oh ja, vorig jaar zijn we ook op bivak geweest maar dan in Veulen.
Klik hier om ook van dat bivak de foto's te bekijken.
 


1-3 april 2011 Bivak BACK TO BASIC The Pink Ladies in Geijsteren
Het thema dit jaar was BACK TO BASIC. De dames zaten dan ook in de bossen op Landgoed Geijsteren. Dit zonder enige luxe, dus geen stromend water, elektra en facilitaire voorzieningen. Het enige beetje luxe was onze hudo.
Vrijdags, na uiteindelijk veilig op het kampterrein aangekomen te zijn, hebben we de tenten opgeslagen. Waarna we 's avonds bij het kampvuurtje genoten van een lekkere beker warme chocolademelk en marshmallows. Na gezellig gebabbeld te hebben in de tent zijn de laatste ladies tegen de klok van 2.00 in slaap gevallen.
Zaterdags stond geheel in het teken van een hike, oftewel tocht. Schijnbaar was de tocht of iets te moeilijk/onduidelijk of hadden enkele dames "de lange zuk aan" of te druk met kletsen want slechts 1 groep is erin geslaagd om de tocht volledig uit te lopen. Tijdens de lunchpost bij Thea werden alle buikjes weer gevuld en kon er even gebruik gemaakt worden van een normale / luxe wc waar alle dames dan ook dankbaar gebruik van maakte.
Na de tocht moest er even bijgekomen worden. We gingen daarna verder met hunt&catch. Wat niets anders betekende dan het bereiden van de maaltijd. Een lekker groentesoepje en gepofte aardappelen met frikadellen en sla gingen er wel in. En daarna de overheerlijke appels met kaneel en suiker. Natuurlijk als afsluiting hadden we weer warme chocolademelk en marshmallows. Hierna nog even bijkletsen, maar al gauw werden bij iedereen de oogleden zwaar.
Zondagochtend werd ons bivakplek opgeheven en zijn we weer huiswaarts gekeerd. Waarna iedereen thuis lekker onder de douche kon en voor de rest zullen de ouders wel een rustige middag gehad hebben ; ).
Al met al vonden wij het als leiding een geslaagd weekend, we hopen dat jullie dit ook zo vonden. Op naar het kamp!!
Wil je zien wat wij allemaal uitgespookt hebben klik dan hier.


24 maart 2011 ZUMBA-avond
Op 24 maart hebben de Pink Ladies en de Bandita's & Co zich even lekker kunnen laten gaan bij OJC Cartouche / oftewel de SOOS. Hier hebben de dames tijdens een ZUMBA-work-out even hun heupen lekker los kunnen gooien. Eindigend met een leuke ZUMBA-battle. Hopelijk heeft niemand last van spierpijn gehad.

Wil jij zien hoe alles zo los gegooid werd klik dan hier.

 


10 maart 2011, Bivakken
Het voorjaar komt er weer aan, dus ook weer tijd voor de bivakken.
De volgende groepen gaan op de volgende data op bivak:

De Rambo's 1-3 april Evertsoord
The Pink Ladies 1-3 april Geijsteren
De Vleagels 6-8 mei America (bij Tom en Gaby op de Dorperpeelweg)
De Snoepertjes 27-28 mei America (Blokhut s Thos)

Binnenkort kun je meer informatie verwachten over het geplande bivak van jouw groep.
Maar zet bovenstaande data in ieder geval vast op de kalender.


4 maart 2011, Carnavalsavond in de blokhut
Het was weer een groot carnavalsfeest op vrijdagavond in de Blokhut. Iedereen heeft weer lekker kunnen dansen, zingen, springen, rennen, snoepen en veel lol kunnen trappen. Uiteraard kwamen ook jeugdprins Maikel I & Rene I en het hele jeugdgezelschap langs om samen met ons te feesten. Maikel en Rene kozen vervolgens de beste verkleedde jongens en meisjes uit. De winnaars waren:

Onderbouw - Lizzy Koek en Bjorn van Lipzig
Bovenbouw - Linda Tielen en Jeroen Kessels

Uiteraard waren er ook een aantal playbackoptredens. Roy Peeters als Guus Meeuwis met het lied "Ik wil nog niet naar huis" en Inez van de Homberg, Evie Linskens en Yvon Nelissen met het lied "Famous" van het Junior Songfestival. Wil je zien hoe gezellig het was klik dan hier voor foto's.