Jong Nederland Limburg

Jong Nederland America is ook aangesloten bij Jong Nederland Limburg.
Vanuit dit Provinciaal Bureau worden er naast activiteiten voor de kinderen ook activiteiten en cursussen voor de leiders georganiseerd.

Activiteiten voor de kinderen zijn:

Outdoordagen
Het tweede weekend van oktober vinden op het terrein van Break Out in Swalmen de Outdoordagen plaats.
Deze activiteit is voor jeugdleden in de leeftijd van 9 t/m 13 jaar.
Activiteiten die hier gedaan worden zijn: Mountainbiken, touwparcours, klimmen in een hoge toren en steppen.

Survivalweekend
Midden november vindt in de Belgische Ardennen het Survivalweekend plaats voor jeugdleden in de leeftijd vanaf 14 jaar. Gedurende 2 dagen nemen zij aan verschillende activiteiten deel, zoals een touwbrug, de hillwalk, mountainbiken, vlotvaren, abseilen, tokkelen, touwparcours en torenklimmen. In de sfeervolle blokhut is er voor ´s avonds voldoende ruimte voor een gezellige avond. Overnachten gebeurd in de een van de slaapzalen of in de tipi's.

Moonwalk
De Moonwalk is een activiteit voor senioren en vindt altijd het tweede weekend van maart plaats. Ieder jaar is een ander district uit Limburg aan de beurt om deze activiteit te organiseren. Meestal wordt dit dan door één Jong Nederland Afdeling uit dat district georganiseerd.

De Moonwalk is een hike van zo’n 20 kilometer die met bepakking in de nacht wordt gelopen. De teams vertrekken ergens tussen 19.00 en 22.00 uur en komen in de loop van de nacht aan op hun eindbestemming. Hier zetten ze dan vervolgens hun puptentje op, waar ze de rest van de nacht nog lekker in kunnen slapen..?!

Theaterbazaar
Voor alle leden die op de basisschool in groep 3 tot en met 7 zitten is er de Theaterbazaar. Dit is een geweldige activiteit die bestaat uit verschillende onderdelen. Ieder jaar wordt er een spectaculair programma samengesteld. Het programma kan bestaan uit een theatervoorstelling, een spel in de frisse buitenlucht, meezingactiviteiten, Mad Science, creativiteitsopdrachten etc..... Bovendien is er jaarlijks een wedstrijd voor de deelnemers. Ze krijgen hier een opdracht voor die ze thuis vervullen. Tijdens de Theaterbazaar bekijkt een deskundige jury de inzendingen.

Provinciaal Juniorentoernooi
De beste teams uit alle districten van Limburg komen gedurende dit toernooi bij elkaar om uit te vechten wie het beste juniorenteam van Limburg is. Er wordt gestreden in 3 categorieën, namelijk jongens, meisjes en gemengd.
De groepen zijn 2 dagen op locatie en laten zien wie van hen het beste de 3 pijlers  van Jong Nederland (buitenleven, sport & spel en creatief) beheerst.
Het buitenleven is uitgewerkt in een speurtocht met allerlei moeilijke opdrachten op posten tijdens de tocht.
Sport & Spel is een soort van minitoernooi waarin 2 à 3 verschillende (sport)spellen gedaan worden.
Creatief is een opdracht waarin ter plekke iets gemaakt moet worden. Vaak is de thuisopdracht ook al iets creatiefs maken.

Het Juniorentoernooi heeft ieder jaar een eigen thema. Rondom dit thema worden de toernooionderdelen georganiseerd. Na 2 dagen toernooi is dan bekend welk team het beste van Limburg is geworden.
Ieder jaar is een ander district uit Limburg aan de beurt om deze activiteit te organiseren. Meestal wordt dit door één Jong Nederland uit het district georganiseerd. In 2007 vond dit Provinciaal Junioren Toermooi plaats in America.

Kaderschouw
Dit is een 2-jaarlijkse activiteit voor de vrijwilligers van Jong Nederland in Limburg. Ieder jaar is een ander district uit Limburg aan de beurt om deze activiteit te organiseren. Meestal wordt dit door één Jong Nederland uit het district georganiseerd.

Het doel van de Kaderschouw is andere Jong Nederland vrijwilligers ontmoeten, samen activiteiten te doen, hiervan te leren en mee te nemen naar de eigen club en uiteraard een gezellig samen zijn. Iedere editie is weer een waar feest gebleken!

Het Provinciaal Bureau heeft een eigen website, namelijk www.jnlimburg.nl.
Hierop staat heel veel informatie voor leden en leiding. Wel leuk om te kijken, want daar staan ook leuke foto´s op van Americanen tijdens activiteiten.

Foto's van Kaderschouw 2009 vindt je op de fotopagina.