Jubileumkamp Diemelsee 2013
Van 3 t/m 10 augustus ging Jong Nederland America op Jubileumkamp in het Duitse Heringhausen aan de Diemelsee in het prachtige Sauerland. Dit ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum. Na enkele jaren van voorbereiding (vanaf begin 2011) konden we dan eindelijk gaan. Tijdens het kamp van 2012 werd de kampplaats van 2013 bekend gemaakt middels een presentatie tijdens de oudermiddag. De reacties waren vanaf het begin erg positief. Dat beloofde dus wat moois. En dat werd het ook. Dit kun je ook nalezen in de nieuwsberichtgevingen hieronder voor, tijdens en na deze fantastische kampweek. Nog even nagenieten (voor ons) dus...

In 2023 is er weer een Jubileumkamp.
Waar na toe.....???


01 augustus 2013, Voorbereidingen kamp
Klik om deze afbeelding beter te bekijken...Lang naar uitgekeken en nu gaat 't toch echt beginnen. Het Jubileumkamp 2013 aan de Diemelsee in Heringhausen. En dat ligt weer in het Sauerland, een prachtig mooi gebied in Duitsland. Het is zo'n 250 kilometer, dat betekend zo'n drie uurtjes in de bus zitten. In de bus? Ja, dit jaar gaan we een keer met de bus. Is wel zo relaxt, dachten wij zo.

De leiders zijn er al enkele jaren mee bezig geweest het een en ander te regelen. Toen we in 2011 de locatie vast konden leggen die we wilden toen werd 't pas echt spannend voor de kampcommissie. Na een kampverkenning in het voorjaar van 2012 was 't zeker voor ons, het zal een super mooi kamp gaan worden in ons jubileum jaar.

Nadat de grote lijnen (locatie, vervoer, verzekering, weekindeling ed) bekend waren vonden ook de reguliere kampvergadering plaats met alle andere leiders. De organisatie van het kamp verliep verder volgens planning. Alles is goed voorbereid en gisterenavond werden de laatste puntjes op de ï gezet (zie foto). Ook de leden zijn al wat aan de slag gegaan in aanloop naar dit kamp. Zo is er bijvoorbeeld een maquette gemaakt van een kampterrein. De spanning zal dan ook wel wat oplopen tot aan 3 augustus. Maar dan gaan we echt vertrekken, in een dubbeldekkerbus van Munckhof Reizen. Lei Steeghs (die o.a. ook de spelers van VVV vervoerd) hier uit America die zal ons wegbrengen.

De oudste groepen zullen zaterdag zo'n 15 kilometer voor de Diemelsee uitgezet worden. Zij zullen het laatste stukje zelf moeten gaan lopen in een ruige Hike waar ze twee dagen over gaan doen. De rest begint na aankomst natuurlijk meteen met het opbouwen van hun tent en de rest van het kampterrein. De Meidebende sluit dinsdag aan in Heringhaus. De papa's en mama's hebben dit jaar geen gelegenheid om te komen kijken (geen oudermiddag). Maar niet getreurd. Vanuit Duitsland proberen wij u via deze site op de hoogte te houden met foto's . Iedere dag even kijken dus (lukt misschien niet iedere dag, maar.....). Reageren kunt u doen via ons gastenboek.

Wij wensen alle kampganger een ontzettend gaaf en feestelijk kamp toe.
Het is immers feest!!!


04 augustus 2013, Eerste bericht vanuit Heringhausen
Het gaat goed met ons, hier in Duitsland.
Twee drukke dagen zitten er alweer op. De eerste dag begint na aankomst al met het opbouwen van het kampterrein, natuurlijk. Maar niet voor iedereen dit jaar. De oudste groepen werden namelijk al eerder uit de bus gezet. Zij kregen de opdracht zelf hun weg naar De Diemelsee te zoeken (zo'n 20 km). Dit doen ze trouwens met bepakking natuurlijk. Over hun avonturen later meer.

De programma's lopen volgens schema en als gewenst. Vandaag stond bijvoorbeeld de Tocht op het programma. Iedereen heeft zichtbaar kunnen genieten van de prachtige omgeving van het Sauerland. Ook hier zullen we later meer over kunnen vertellen. Helaas is het GSM-bereik hier in de bossen (en de tijd) nog niet toereikend om op dit moment veel meer te vertellen en te laten zien. Maar via ons fotoboek (Skydrive) hierbij toch al enkele foto's.
Tot later...


06 augustus 2013, Kamp Diemelsee, update 1
We kunnen nu al spreken over een geslaagd kamp. Wat is het hier heerlijk, zeg. Niet alleen de omgeving is prachtig, maar ook het weer. Tot nu toe, moeten we er bij zeggen, want er is "slechter" weer voorspeld voor deze regio. Maar ons hoor je niet klagen.

Een update vanuit Heringhausen
Op maandag 5 augustus hadden alle groepen een eigen programma, hier later meer over. Vandaag, dinsdag 6 augustus, sloot De Meidebende aan bij het Jubileumkamp. Ook zij moesten natuurlijk eerst hun tent inrichten. Het opbouwen had hun leiding al gedaan dit keer. Na de verkenning van de omgeving konden ook zij heerlijk hun slaapzak in.
In de avond stond de Dropping op het programma. Met de blinddoek de auto in, aan de andere kant van de berg er uit zetten, en dan succes wensen. Er zijn dan meerdere mogelijkheden; of de lange weg kiezen, waar de auto vanaf kwam (maar dan loop je flink om, redelijk vlak), of de weggetjes (door 't bos, over de berg, maar wel een stuk korter. De laatste optie is om verkeerd te lopen, en dat kregen The Pink Ladies vandaag voor elkaar. Zij liepen precies de verkeerde kant op (dat kan gebeuren), die zijn uiteindelijk opgehaald met de kampauto's, wees dus gerust, zij liggen nu ook lekker in bed.

De afzonderlijke groepen hebben verschillende programma's gehad, hieronder een korte opsomming van hun activiteiten. Als je de foto's zodadelijk bekijkt, dan spreekt e.e.a. zich wel voor zich.

The Badboys
Zij maakten op maandag een prachtig mooi vlot, een catamaran piratenboot, met vlag. Het tussennet lag heerlijk en iedereen kon er tegelijk op, want hij werd natuurlijk ook goed getest. Een supervlot. Chapeau. 's Avonds gingen zij primitief koken. Op dinsdag maakten zij ieder een zeilbootje in het klein. Ook goed gelukt. En omdat 't vandaag weer zo'n lekker weertje was (het was heet), werd het Seewater maar weer eens getest.

De Meideroosjes
Op maandagmorgen genoten zij van een tochtje over De Diemelsee met de rondvaartboot, lekker relaxed. Daarvoor en daarna werd er gewerkt aan een nieuwe Meideroosjesfilm. U zult het eindresultaat vast een keer zien. Op dinsdag moesten de dames vroeg uit de veren, er werd dauw getrapt en nog wat filmen en het water in.

The American Rebels
Zij gingen 's maandags ook het water op, maar dan in zelfbestuurbare electrobootjes, best vet en relaxed. 's Middags hadden zij een klein tochtje door het dorp waar ze geld mee konden verdienen. Met dit geld konden zij hun eten voor die avond kopen. Hoe meer geld, hoe lekkerder, zeg maar. Het eten moest wel zelf bereid worden die avond bij en op het kampvuurtje. Heerlijk was 't allemaal.

De Rambo's
Zij liepen dus na aankomst in Usseln via de Ettelsberg naar Willingen, naar 't Outdoorterrein van Huib Ras. Daar sloegen zij hun kampement voor twee dagen op. De zondag liepen zij daar een Adventuretocht met opdrachten, die eindigde met een Tokkelbaan. 's Middags gingen zij een Flinstonecar bouwen. Een aantal palen, wat banden en een touw lagen klaar en gelukkig ook een bouwtekening. Op maandag was de terugreis gepland met de locale bus naar De Diemelsee, waar even relaxed werd aan het water. De dinsdag begon met De Rambo's met een vuurtje maken voor het ontbijt en 's middags werd er een potje waterpolo gespeeld.

The Pink Ladies
Deze dames werden zaterdag gedropt bij de bron van De Diemel. Deze mochten zij in twee dagen stroomafwaarts volgen tot aan het kampterrein dat aan het stuwmeer ligt. Een makkelijkere opdracht bestaat niet zou je zeggen... Oh ja, ze moesten onderweg ook nog hun eten vinden aan de hand van GPS-codes en hun slaapplek voor de eerste nacht. Deze was op "Burg", een berg van 541 meter hoogte met een prachtig uitzicht. Hier zouden ze mee wakker worden. Na (primitief) een tentje opgebouwd te hebben werden de gevonden etenswaar bereid tot een heerlijke soep en macaroni. Volgende ochtend trokken zij verder en wisten ze uiteraard snel het grote kampterrein te vinden. Even opfrissen en ook naar het Outdoorterrein van Huib (met de auto). Daar werden ze warm welkom geheten door De Rambo's. Samen gingen zij de Flinstonecar bouwen. En er werd natuurlijk ook mee geraced! Ook deze meiden mochten daarna van Ushi (begeleidster) van de Tokkelbaan. 's Maandags, terug op het grote kampterrein werden de bootjes op de Diemelsee getest door de meiden, en goed bevonden. 's Avonds werd "De Weerwolven van Wakkerdam" gespeeld met/tegen De Rambo's. Ook The Pink Ladies maakte op dinsdagmorgen hun eigen ontbijt op het vuurtje en 's middags "moest" er even aan het water gelegen worden.

The Dead Rabbits
Deze mannen van tegen de 18 hadden weer een ander programma. Zij werden de eerste dag in Brilon uitgezet. Op een camping sloegen zij hun kampementje op met een aantal puptentjes. Die avond namen zij de trein naar Willingen, de stad waar "het" te doen was voor de heren. De laatste trein terug ging helaas al om 22.00 uur. Dat was ook niet erg, want op zondagmorgen stond voor The Dead Rabbits een wandeltocht (met bepakking) op het programma, op zoek naar het grote kampterrein in twee dagen. Zij sliepen uiteindelijk bij uitkijktoren De Dommelturm op de 738 meter hoge berg Dommel. Boven op de toren sta je op maar liefst 752 meter. Een kuitenbijtertje zeggen we dan, maar voor deze heren "een makkie". toch...? Ook The Dead Rabbits sloten maandag aan bij de rest en hadden daarna wel wat rust verdient. Toch gingen ze nog wat spelletjes doen en aan/in het water, natuurlijk. De dinsdag was voor hun ingepland om de buurt eens "te verkennen". dat gebeurde eerst in het dorpje en later vooral ook aan het water. Er werd van alles gespot.

Foto's van al deze activiteiten zijn nu te vinden in ons fotoalbum. De foto's staan niet per groep bij elkaar, maar gewoon op nummervolgorde. Hierdoor ziet u alles door elkaar. Veel kijkplezier.


07 augustus 2013, Kamp Diemelsee, Accommodatie
Zoals vermeld zijn we erg tevreden over het verloop van het kamp. Het weer speelt daar een belangrijke rol in en het enthousiasme van de kids en leiding, maar ook de accommodatie is belangrijk voor een mooi kamp. Wij zitten op een Jugendzeltplaats (Jeugdkampeerplaats) met een capaciteit van 120 tot 150 personen. Met zo veel zijn we niet, namelijk 89, dus zitten we lekker ruim. Enkele tenten van andere jongeren hebben een aantal dagen ook op "ons" terrein gestaan (plek zat). Op het terrein staat een gebouw, met hierin wc's, douches en een keuken met voorportaaltje. De wc's en douches zijn vier jaar geleden gerenoveerd, het ziet er allemaal zeer netjes uit. Ook de keuken is ruim en voldoet aan alle eisen, er staat zelfs een koelcel van 3x3x3 meter. Super handig met dit weer. Het terrein heeft behoorlijk wat hoogteverschil, maar wat hier niet. Verder zijn er twee schuilhutjes op het terrein en een aantal vuurstookplaatsen met barbecuerooster. Hier wordt dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt. Van de accommodatie heb ik een aantal foto's gemaakt, welke te bekijken zijn in dit fotoalbum.
Nu met nieuwe foto's erbij.....


8 augustus 2013, Kamp Diemelsee, update 2
Een verslagje over woensdag 7 en donderdag 8 augustus.
Als gezamenlijk programma stond op woensdagmiddag de Zeskamp op het programma. De organisatie had weer flink zijn best gedaan om leuke spellen te bedenken en dat is ook gelukt, zoals je zo meteen op de foto's kunt zien. 's Avonds was het bosspel. Het aangrenzende bos heeft een nogal steile helling, waardoor het een vermoeiend spel werd. De organisatie had een eigen vorm van Stratego bedacht. De strijd barstte dan ook los op de Schörenberg (480 mtr). Maar dat was misschien nog niet het "hoog(s)te" punt van de dag, dat was waarschijnlijk wel de "Friet van Lei (Roy)". Lang naar uitgekeken, het was beloofd, maar die kar kwam maar niet. Maar de leiding wist dat Roy de frietovens in zijn bus had meegenomen. Die kon hij daar aansluiten, met als resultaat "Heerlijke Friet". Bedankt Lei, Roy en Rick. 's Avonds kregen we nog bezoek van een aantal andere leiders en wat aanhang van de leiding.

Op donderdag stond de Vossenjacht op het gezamenlijke programma. Het werd een Zombiejacht. The Dead Rabbits wilden deze rol wel op zich nemen, dus ging de schminkploeg 's morgens aan de slag. Het resultaat was angstaanjagend, maar wel leuk. De "spelers" zaten goed in hun rol, velen schrokken toch wel even bij het zien van een nieuwe zombie in het dorp. Hadden ze er één gevonden, dan kreeg 't team een woord. Had men alle 9 woorden bij elkaar gevonden, dan kon men hiervan een zin maken. De eerste die dat voor elkaar kreeg mocht zich de Zombiekampioen noemen. Omdat vandaag iedereen tegelijkertijd aanwezig was op het terrein werd de grote groepsfoto gemaakt. Rabobank Maashorst was zo vriendelijk geweest een steentje bij te dragen aan dit bijzondere kamp, vandaar dat wij hun vlag dan ook graag aan u willen tonen. Bedankt Rabo!
's Middag stond er Zwemmen op het programma, maar hier was 't die dag toch even te koud voor, waardoor er een andere activiteit gekozen werd. Enkelen gingen bijvoorbeeld bootje varen. Het was trouwens een bijzondere dag, want Dave Jacobs werd die dag 10 jaar oud. Uiteraard hebben wij 's morgens luidkeels gezongen voor hem en kreeg hij een cadeautje van de leiding.

De Meidebende
Deze meiden mochten op woensdag hun eigen ontbijt bereiden. Het kampvuurtje werd al vroeg ontstoken, even wachten en toen was er een heerlijk ontbijt. Na de Vossenjacht op donderdag ging de bende het water op, in bootjes die ze zelf mochten besturen. Hoe stoer is dat! 's Avonds deden ze kleine spelletjes van het Rode Draad Spel en knutselden ze er flink op los.

De Badboys
Voor deze jongens stond een bezoek aan de ijzermijn "Grube Christiane" in Adorf  op het programma. Dat betekent de lange broek aan, een regenjas en een helm op (bescherming). Zij kregen een rondleiding door deze mijn in het Duits van een oude man, die daar vroeger ook echt gewerkt heeft. Best spannend. Het meeste konden ze wel verstaan van die Duitser, maar Niek en Geert konden ook goed vertalen tussendoor. Ook De Badboys gingen 's middags het water op. Dat was natuurlijk "kosje" voor deze piraten. 's Avonds speelden zij het Weerwolvenspel, samen met De Rambo's.

De Meideroosjes
Een Pillowpet (kussen in de vorm van een dier) maken stond er op het planning. En ook de creatiefopdracht van het Rode Draad Spel moest nog af. De tijd vloog voorbij. Er was nog nauwelijks tijd om van de kabelbaan te gaan, maar uiteraard kwam iedereen aan de beurt.

The American Rebels
Deze rebellen gingen ook creatief aan de slag. Zij gingen fotolijstjes maken uit hout. Mooi laagje verf er op en wat versieren. Nu nog een foto er in. Wellicht die van ons kamp aan De Diemelsee. Op donderdagavond speelden zij Minute To Win It spelletjes. Dat levert leuke foto's op en hilarische momenten.

De Rambo's
Ook deze stoere mannen gingen op woensdagmorgen op mijnonderzoek in de ochtend. Als het goed is, weten zij nu precies hoe het er vroeger aan toe ging. 's Middags gingen zij de boot in en namen wat passagiers mee, de kookstafleden Wim en Ard. Die wilden het kampterrein ook wel eens vanaf het meer zien. Op donderdagavond speelden zij "Weerwolven van Wakkerdam" samen met De Badboys, dit was erg leuk (en een beetje griezelig).

The Pink Ladies
Een rondleiding door de Duitse ijzermijn van Adorf stond op woensdagochtend op het programma. De jassen (laatste mode) met helm kleden trouwens mooi af. En met onder andere Marshmallows eten bij het kampvuurtje kregen de dames ook de donderdagmiddag om. Ook werden de huidjes van deze dames verwend met verschillende crèmepjes en tutten de dames zich nog eens mooi op.

The Dead Rabbits
's Morgens eens even uitslapen, dat hadden de heren ook eens nodig (na een nachtelijk wandeling, de Dropping). 's Middags naar de ijzermijn en 's avond lekker bij het kampvuurtje zitten. Het hout daarvoor moest nog wel op maat gemaakt worden. Geen probleem voor o.a. Hidde. Hij is trouwens ook een goede boomklimmer, wel handig als je steeds je frisbee in de boom gooit...

Bekijk enkele foto's van de woensdag en de donderdag in het Skydrive Fotoalbum.


10 augustus, Kamp Diemelsee, we zijn terug
Het is voorbij, het grote Jubileumkamp 2013. Wat hadden wij een leuk kamp...!!!
Nu nog een update van de laatste twee dagen.

Vrijdag 9 augustus was ons dagje Willingen, een groot toeristisch stadje, zo'n 16 kilometer vanaf ons kampterrein. In Willingen waren namelijk heel veel ruige activiteiten te doen voor ons, zoals zomerrodelen, karten, klimmen en abseilen en/of naar een dierentuin. Ook is het Outdoorterrein van Huib Ras daar gevestigd. Daar hebben bijna alle groepen wel een stoer programma gehad. Buschauffeur Maurice was speciaal voor ons een dagje eerder naar Heringhausen gekomen om ons op en neer te brengen. Traditioneel sloten wij de laatste kampavond af met De Bonte Ring met aansluitend de grote barbecue. Tijdens De Bonte Ring kijken we altijd even terug op de afgelopen week. Wat ging er allemaal goed en wat ging er nu allemaal mis. Onbeantwoorde vragen worden dan nog even aan de orde gesteld en sommige moeten wellicht nog ergens verantwoording voor afleggen. Alles kan tijdens De Bonte Ring.

En na het kampvuur van de vrijdag brak op zaterdagmorgen de laatste dag aan. De dag van het opruimen, inpakken en naar huis gaan. Het was zo'n drukke week geweest dat besloten werd iedereen een half uurtje langer in bed te laten liggen. Niet op 07.30 maar om 08.00 uur er uit de veren. En op de laatste dag ook geen ochtendspel, nee gewoon lekker aansluiten aan het lunchbuffet dat de leiders die ochtend al voor hun gesmeerd had. Hoe luxe kamp kun je hebben...
Iedereen werkte even hard mee om de boel netjes op te ruimen, maar een extra applaus voor de heren van The Dead Rabbits, Rambo's en Pink Ladies. Die hielpen de leiding erg goed mee met het zware werk dat verzet moest worden. Chapeau! Nadat alles was ingeladen in de bus en op de aanhangwagens werd 't kamp afgesloten met het "strijken" van de vlag. We zouden Heringhausen aan de Diemelsee gaan verlaten. Maurice, de buschauffeur van Munckhof Reizen, stond al netjes te wachten op ons en bracht iedereen weer netjes naar America. Onderweg werd de uitslag van de Inspectie nog medegedeeld. De Meidebende scoorden gemiddeld het hoogste, zij mochten dan ook als eerste iets uitzoeken uit de bak met lekkers. Daarna sloten de ogen van de meeste toch wel even. Dromend over de afgelopen week.

Bij de blokhut stonden de papa's en de mama's natuurlijk hun kroost al op te wachten. Doordat de Kerkbosweg wat afgesloten was werd er voor gekozen door te rijden tot aan de vrachtwagenparkeerplaats. Daar was ruimte genoeg om uit te stappen. Het weerzien was toch wel een leuk moment, al hebben wij niemand horen klagen over heimwee deze week (een goed teken...;-). Daarna lekker naar huis. Lekker in bad, nog wat eten en naar bed. De leiding moest nog even door. Alles moest nog uitgeladen worden en het kamp werd nog geëvalueerd. Traditioneel werd alles afgesloten voor hun met het nuttigen van een Chinees-Indische rijsttafel (tafel was bijna te klein) en een bezoekje aan Boëms Jeu.

Het kamp zit er op, maar gelukkig houden we er een super goed gevoel aan over en zullen we voor altijd terug kunnen kijken op een geweldig Jubileumkamp 2013!!!
Hieronder een verslagje van de groepen van de vrijdag in Willingen. Foto's van de laatste dagen vind je in dit fotoalbum. Later volgt er nog meer materiaal, waaronder een aantal filmpjes. Wij houden u op de hoogte. Dat kan trouwens ook via de Facebookpagina van Jong Nederland America.

De Meidebende
Zij gingen vrijdags 's morgens naar "Wild- und Freizeitpark Willingen". Een combinatie van van dieren- en speeltuin met langs de route ook de uitbeelding van diverse sprookje. Er waren ook een papagaaien en een roofvogelshows te zien. Een leuk park, dus. Na de middag werden zij naar de Zomerrodelbaan gebracht waar ze lekker van de berg af mochten glijden. Eerst omhoog getrokken worden en dan de hendel vooruit. Daar gingen ze dan. De meeste wilden wel honderd keer, maar...

De Badboys
De mannen mochten eerst een klein wandelingetje maken naar het Outdoorterrein. Daar gingen zij een touwparcours hoog in de bomen doen (ze hadden al even laag geoefend, omdat ze moesten wachten op De Meideroosjes). Daarna gingen ze van de grote kabelbaan, die ging lekker snel. Sommige gingen zelfs met z'n tweeën tegelijk. Is weer eens wat anders. In het beekje dat er stroomt door het terrein gingen ze ook even een dam in bouwen. Het water zal er nu nog wel een meter hoog staan. Om een uur of drie waren zij bij de rodelbaan, waar ze een paar keer naar beneden mochten racen.

De Meideroosjes
De grote bus kon niet helemaal bij het Outdoorterrein komen, maar deze meiden moesten wel om 10.00 uur daar zijn. Vandaar dat zij het laatste stukje (1,2 km) werden gebracht met de aanwezige auto's. Dat was nog relaxed. Maar toen ging 't toch gebeuren. Ze gingen de boom in, voor een touwparcours. En het was geen gemakkelijke. Begeleidster Ushi zei dat 't meestal grote mensen waren die daar kwamen en dat die 't al vaak moeilijk vonden. Toch lukte 't de roosjes boven te komen een rondje in de touwen te maken. Erg knap. Hier en daar moesten de leiders (van andere groepen) een beetje helpen op plekken waar ze het zekeringstouw echt niet zelf konden bevestigen, maar dat maakt niet uit. De leiding vond dat al lang leuk. Na de middag gingen de dames naar de rodelbaan, waar ze een heerlijk middagje hebben gehad. Tussen door nog lekker de boterhammetjes opeten met wat te drinken. En de laatste centjes opmaken aan ijs, bijvoorbeeld. Ondertussen hadden de dames 't er de hele tijd over dat Jelle (van The Dead Rabbits) eigenlijk wel een knappert was. Toen wisten ze nog niet dat ze diezelfde avond nog een handtekening van 'm zouden krijgen en dat ze met 'm op de foto mochten. Wat zullen zij goed geslapen hebben.

The American Rebels
Zij hadden een omgekeerd programma van De Meideroosjes. Eerst rodelen en daarna het touwparcours doen op het Outdoorterrein. De dames en heer zijn natuurlijk alweer een stuk groter dan De Badboys en Meideroosjes, waardoor zij niet echt geholpen hoefden te worden. Het lunchpakketje dat zij 's morgens gesmeerd hadden bleek klaarblijkelijk niet toereikend, waardoor de plaatselijk frietkraam nog even getest moest worden. Aan de foto's te zien was 't wel goed.

The Pink Ladies
In de Glasblazerij van Willingen gingen The Pink Ladies zelf aan de slag om een mooie glazen bol te maken. De glasblazer maakte het glas heet, maar de dames moesten zelf de blazen om er een bolvorm van te maken. Ook mochten zij zelf bepalen welke kleuren er gebruikt gingen worden. De prachtigste creaties werden hier gemaakt. Het eindresultaat was nog niet direct te zien, dat kon pas op zaterdag, toen de bollen voldoende afgekoeld waren. Voor de lunch verkozen de dames de plaatselijk bakkerij voor een heerlijk broodje. Hun groepskas was toereikend om dit een keer te kunnen veroorloven. Ze hadden er hard voor gewerkt, dus... Na de middag mochten The Pink Ladies het Touwparcours op van Huib. Zij kozen natuurlijk voor de moeilijkste route op het parcours. Hun touwenavontuur eindigde echter niet met de kabelbaan. Zij moesten abseilend de hoogste boom uit. Best nog lastig. Maar deze dames deinzen natuurlijk nergens voor terug.

De Rambo's
Op de planning stond het beklimmen van de Hochheidetoren boven op de Ettelsberg in Willingen, maar door omstandigheden was dit die dag niet mogelijk. Maar niet getreurd, want er lag ook een Klimhal dicht in de beurt. Dan die maar uit proberen. Even het plafond aantikken en weer naar beneden, makkie voor de heren. Stoerder werd 't na de middag. Daar stonden twee heats karten op het programma. Dat is pas vet. Helmen op en, juh!

The Dead Rabbits
Deze dode konijnen gingen 's morgens in alle vroegte een frisse neus halen op de rodelbaan. Jammer dat je elkaar niet kunt inhalen, anders...
De lunch verkozen de heren in het centrum te nuttigen op één van de vele terrasjes. Om het laatste zweet uit de lichamen te persen gingen ook deze heren na de middag naar de locale kartbaan. Hier kon wel ingehaald worden. Dit werd dan ook veelvuldig gedaan bij elkaar. Gelukkig geld ook voor deze Jong Nederlanders dat meedoen belangrijker is dan het winnen, toch.....?